bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ
Aktuellt datum och tid: tor jul 24, 2014 15:35

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons nov 05, 2003 17:58 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Inlägg: 96
Ort: Stockholm
Gjorde klart en sats Pinot Noir (Rulles Exclusive) i helgen. Den är helt utjäst, all kolsyra är borta och alla partiklar bortsedimenterade, men vinet har ändå en ganska stark jästton. Någon som har upplevt samma sak? Det var första gången som jag provade en vinsats, så det kan ju vara nybörjarotur... Det är i vilket fall som helst inte särskilt angenämt att dricka ett vin som fortfarande har nyanser av jäst. Jag har upplevt en liknande ton i nyproducerade viner tidigare, men den brukar släppa när de lagrats ett tag. Den här gången var det dock väldigt starkt.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 05, 2003 18:07 
Offline
Föredetta admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör sep 20, 2003 1:00
Inlägg: 746
Ort: Stockholm
Prova ett vinfilter med finaste filtret (100 tror jag). Det finns SP - Sterile Plate men det tror jag är att gå till överdrift.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 05, 2003 19:27 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön maj 04, 2003 1:00
Inlägg: 435
Ort: Skaune
Tror lagring kan ta bort en del av smaken. Är dock själv en nybörjare på vin men det är vad de lärda säger.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 05, 2003 20:04 
Offline
Föredetta admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör sep 20, 2003 1:00
Inlägg: 746
Ort: Stockholm
Jovisst tar lagring bort jästsmaken - det räcker med ett par veckor - men prova finaste vinfiltret för att vara på säkra sidan.
Vinet kan också få jästsmak av bottensatsen så var inte för slö att tappa om när jäsningen avstannat eller du stoppar den.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 05, 2003 20:17 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Inlägg: 96
Ort: Stockholm
Bottensatsen är helt borta. Jag har varit väldigt noggrann med att sedimentera och tappa om vinet. Men jag får väl vänta och se om det bättrar sig lite.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor nov 06, 2003 8:50 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Du får nog ha med tålamod än tre dar. Har du låtit det klarna och tappat om försiktigt så kommer detta säkert att lösa sig efter ett tag.

Jästsmaken, den "hemgjorda" smaken kan sitta ett tag, nån månad eller så men den brukar minska och sen helt försvinna.

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013