Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Smedsängens bryggeri har gett sig in på Mjödfronten. Här med ett kolsyrat rent honungsmjöd runt 6% alkohol.

Testbryggning 10 L Batch

Logg

130311

2,0 kg Halländsk Honung (Falkenberg) Resthonung, dvs kristalliserad
0,45 kg -||- till eftersötning
~10 L Vatten (Varberg Central kommunalt) mjukt, klorfritt
1 pkt Windsor Ale Yeast (Lallemand) Torr
1/2 tsk Wyeast Beer nutrient

Mål-OG: 1,058
Mål-FG: 1,014 ger ABV: ~5,7%


Kvot: 2,45 kg honung / 9 L färdigt mjöd:
0,28 kg / L avs marginal: 0,3 kg / L


- 10 L Vatten togs i kok för avklorering och desinfektion. Kyldes.
- Aktiverar jästen i 32 C 1 dl kokt vatten + 1 tsk honung.
- All honung löses i vattnet vid ~40 C. Späder till 10 L.
- OG: 1,060@30,6 C = OG: 1,063 vid referenstemp (20,0 C)
- Pitchar jästen 45 min efter aktivering. Jästen 28 C och musten 35 C.
- Uppenbar jäsning i damejannen efter 6 h.

- Jäser vid 18-21 C i 24 dygn. Bra självklarning har nu skett.
Jäsrörsaktivitet mer sällan än 2 min.
- Omtappning. Samlar 9 L.
- FG: 1,000@20 C
- Eftersötning för kolsyrejäsning samt restsötma. 450 g honung löses i 0,5 L kokt och svalnat vatten. Höjer till SG: 1,020.
- Önskat FG: 1,015 och då kolsyrejäser 1,005.
- Tappning på 20 x 0,33 cl bryggeriflaskor m. kronkapsyl (drickaback) samt 3 x 75 cl Moselflaskor (vin) m paraffinkork.
- Kolsyrejäser 3 veckor (21 dygn) i 18-22 C rumstemp.
- Prov av färg, doft, smak samt kolsyra vid kylskåpskall (8 C).
- Lagring i källare, 12 C tills vidare.

Resultat

Testar 1 st 33 cl bryggflaska m. kronkapsyl efter kylning 1 kylskåp 1 dygn till 8 C.

Öppnandet
- Rejäl kolsyreknäpp och lätt kolsyremoln ovanför ytan.
Upphällandet (40 cl nytt engångsdricksglas i plast)
- Fin kolsyreutveckling, lätt skumning som faller snabbt.
Utseende
- Fint brus. Nästan klar (grumlighetsskala), påskgul i färgen och gott om kolsyrebubblor.
Doft
- Fräsch honungsdoft, lätt fruktig, ton av ängsörter, öljästton som är ganska frän/frisk, likt vissa veteöl, dock sötare.
Smak
- Mycket fräsch och uppfriskande. Fyllig, lätt beska och en tydlig brödig karaktär likt vissa veteöl, dock med "nybakta" toner i gommen. Lätt och mycket maskerad ton av alkohol. Mjuk honungston. Angenämt mjölig och något torr. Helt perfekt kolsyrenivå.

Betyg: 3/5 "Godkänt utan anmärkning".


Personlig kommentar: "En stolthet för mig som bryggare. Sällan har jag känt mig mer nöjd med något jag lyckats med."

Kommande bryggning


Mål: Samma recept, men kunna tappa 2 st hela backar samt 3 st vinflaskor 70 cl, dvs: 15,45 L tappat. Därför göra en 17 L batch med bra marginal.

Honung som krävs: 0,3 kg x 17 L = 5,1 kg.

Denna gång med honung från Hillared, Västra Götaland. Detta till grundpriset av 140 kr/kg. Kom dock överens om att ge biodlaren 2 st 70 cl flaskor som denne värderade till 180 kr/st. Slutpriset för denna historia bör då bli 354 kr. Även vattnet kommer att vara från Smedsängens egen brunn, som är något hårdare än Varberg Central.

Bryggningen planeras ske inom en vecka.

Frågor? Kommentarer? :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av nils-alf »

hur går det till när du både kolsyrejäser och eftersöta? Borde det inte fortsätta jäsa på flaskan när det finns socker kvar?
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Får erkänna att det hela var ganska mycket av ett riskspel.
I och med att mjödet hade klarnat ganska bra så fanns inte mycket jäst kvar. Det tog närmre tre veckor som sagt att kolsyrejäsa till en behaglig halt. Nu ligger de på källarlagret och har klarnat mer på flaska.

Är dock medveten om att jäsningen fortsätter i någon grad även i 12 C, men får hoppas på att denna klingar av.

Än har det inte smällt någon flaska, men än vet man riskerna. Resultatet är dock värt det, enligt mig.

Kan tillägga att kronkapsyler är att föredra, då de kommer läcka små mängder gas vid övertryck. Vinflaskorna är jag mer orolig för.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av dan610324 »

hur styrs kolsyrejäsningen till bara 5 öx grader och resterande 15 av de 20 att bli kvar som restsötma ??

kollade du fg på den du smakade ??
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av dan610324 »

ok , förklaringen kom medans jag funderade å skrev .
vore fan så trevligt om du kollade fg i framtiden och skrev in det här för varje gång du kollar , skulle vara skoj att se hur fort det sjunker i den temperaturen .
då får man ju en liten vägledning om hur länge man törs lagra den
går det för fort så får man väl lagra den i kylskåp istället
Senast redigerad av dan610324, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av nils-alf »

ja så länge man inte sparar dom länge lär det va lungt. 1min efter dan.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Glömde tillägga att vid provtillfället var SG: 1,015@20 C.

Vi önskade kolsyrejäsa 1,005 enheter, därefter flytta mjödet till lager. Det har ju hittills inte lagrats länge, men det fällde ut en bra bottensats i flaskorna ganska snart efter kylningen. Senare smakprov visar på samma kolsyrehalt och sötma, dock har jag ej gjort fler hydrometermätningar.

Jästen är troligen inte död, bara i dvala. Men så länge den ligger i källaren som håller 12 C så räknar jag inte med trubbel på backarna i alla fall. Vinflaskorna får jag hoppas håller.

Som sagt, risky business... Men med resultaten är det värt det. Ett rent mjöd utan tillsatser och ändå kolsyra. Vatten, honung och jäst (m. närsalt). Inget annat. Känns ganska fint. :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Funderade ju på pastöriseringsmetoder.

Vet att vissa bryggerier kör "bottle conditioning" och sedan dödar jästen genom att dra de kapsylerade flaskorna genom ett snabbt och kraftigt värmebad, sedan snabb kylning.

Vet dock ej om flaskorna går sönder då, pga kolsyran, om man försöker göra det hemma. Eller om mjödet i sig tar skada. Runristares idé är ju värd att poängtera, att aldrig upphetta honungen över 40 C för att bevara de fina nyttiga ämnena :)

Men visst. Tyvärr har jag inte så mycket av provbatchen kvar, då polaren som bidrog med honungen äger backen. Jag har bara 2 st vinflaskor, men ska öppna en av dem inom kort.

Dock ska jag göra som du säger, Dan, och kolla detta med tiden med mjödet från nästa bryggning.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Ni som är vana mjödbryggare, hur känner ni angående honungspriset? Är det högt/lågt med 140:- / kg?
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av nils-alf »

högt.
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Hodja »

Odqvist skrev:Ni som är vana mjödbryggare, hur känner ni angående honungspriset? Är det högt/lågt med 140:- / kg?
Köpte genom en resturang. svensk kravhonung. 42:- /kg
JÄSNING


BULKLAGRAS
Flädervin, Jordgubbsvin, Sommarvin (jordgubb-rabarber), Plommonvin, Sommarbärmix (jordgubb-svarta & röda vinbär), Svenskt rödvin (blåbär-aronia-vinbär-lingon-nypon-äpple), Aroniavin
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av dan610324 »

jag köpte mina sista 750 grams burkar för 35 kr styck , men det var bara 4 stycken .
snyft snyft , finns inget mer av det nu .
han som höll på med bina har fyllt 92 nu och har lagt ner totalt
som mest för några år sen så hade han 82 samhällen

så nog tyckte jag att det var inihelvete dyrt
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av nils-alf »

Jag betalar 200 per 2,5kg hink lokalodlad ett stenkast hemifrån.
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av TorstenStenmark »

40:-/kg för importerad är billigaste jag sett. Lokalproducerad i burkar i mataffären brukar gå för 100:-/kg. 140:- är ju rent vansinnigt dyrt!
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

[Brygglogg] Smedsängens Honungsmjöd m. Kolsyra 5,7%

Inlägg av Odqvist »

Tror jag skrev fel, vid närmare eftertanke. Denne biodlare brukar ta 70:- per 700g i burk. Det blir 100:- / kg i burkar. Självklart får jag det billigare i praktiken, på grund av mängden samt att jag inte köper i burk utan tunna.

Men ville ha lite åsikter angående vad som är rimligt.
Vad är rimligt att ge för 5,1 kg honung, om man ger 2 st 70 cl färdigt mjöd till biodlaren OCH det är första gången man köper?
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster