Glögg 2009
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Nu börjar det bli dags (tycker jag) att sätta årets glögg!
Själv blir det nog Dunderglögg II sisådär 25 liter för min del, med vanilj och tänkte prova att använda svartpeppar och ev. torkade fikon i också.
Någon som sysslat med lite annorlunda glöggkryddning eller har skumma planer på sådant?
Alla ni vars fingrar sprätter efter att snart få sätta glögg, denna tråden är till er
Själv blir det nog Dunderglögg II sisådär 25 liter för min del, med vanilj och tänkte prova att använda svartpeppar och ev. torkade fikon i också.
Någon som sysslat med lite annorlunda glöggkryddning eller har skumma planer på sådant?
Alla ni vars fingrar sprätter efter att snart få sätta glögg, denna tråden är till er
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
-
- Bryggare
- Inlägg: 135
- Blev medlem: lör mar 14, 2009 14:38
- Ort: uppsala
Glögg 2009
jag går i tankarna att göra en på lingon och enbär. Att jag jäser på lingon på ngt vis med en del enbär i, så det blir ett "vanligt" vin. Sen framåt jul så kryddar jag det med kryddor för glöggdrickande, eller så dricker jag vinet som just vin. Vad tror ni? Bra kombo med lingon och enbär?
Har ni förslag på recept, tänkte köra med plockade lingon, dvs inga koncentrat eller dylikt.
Har ni förslag på recept, tänkte köra med plockade lingon, dvs inga koncentrat eller dylikt.
Glögg 2009
jag tänker brygga glögg men ja har noll koll...har varken bryggt eller smakat "riktig" glögg. har sett ett par recept men de flesta har svagdricka eller röd vin som ingrediens, skulle vara intressant att brygga helt eget från början, så jag är tacksam för tips (nu vet jag inte exakt vad svagdricka är eftersom jag bor i finland )
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Spännande koncept octav... Var lite försiktig med enbären bara, de är ganska kraftiga i som krydda. Lingon är fräscht och bör nog bli fint.
Repens, detta med glögg är A och O. Traditionellt är glögg "glödgat" rödvin. Sök runt så får du se hur man gör detta.
Att brygga på svagdricka blir, enligt mig, jkligt gött. Inte lika sött och surt som saft och vinglögger, utan riktigt kryddigt och fint.
Det är så att man får lust att baka pepparkakor och ställa fram tomtelyktan hehe
Repens, detta med glögg är A och O. Traditionellt är glögg "glödgat" rödvin. Sök runt så får du se hur man gör detta.
Att brygga på svagdricka blir, enligt mig, jkligt gött. Inte lika sött och surt som saft och vinglögger, utan riktigt kryddigt och fint.
Det är så att man får lust att baka pepparkakor och ställa fram tomtelyktan hehe
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Glögg 2009
satte svagdricka på jäsning just...jag tänkte ja låter jäsa klart och väntar 1-2 veckor och sedan tappar om direkt till en annan jäshink och fyller på glögg ingredienserna..hur låter det?
hittade några recept och undrar nu hu mycket t.ex en "påse" nejlika...kan någon skriva gram tack.
hittade några recept och undrar nu hu mycket t.ex en "påse" nejlika...kan någon skriva gram tack.
Senast redigerad av repens, redigerad totalt 1 gång.
Glögg 2009
Någon som har ett bra recept. som är ganska enkelt också. Jag har aldrigt bryggt glögg förut. Att göra de på svagdricka låter väl som att de skulle vara enkelt. Men var kan man köpa svagdricka så här års.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Sök på "Dunderglögg" eller "Glögg" här på forumet, finns en del recept.
Hade också funderingar på detta med "1 påse" förra året. Tog Santa Marias påsar och med antalet i receptet blev det lagom. Men nejlikor är det svårt att överdosera, trots att de är starka är det en stor del av stammen i glögg.
Nån som prövat med fikon?
Hade också funderingar på detta med "1 påse" förra året. Tog Santa Marias påsar och med antalet i receptet blev det lagom. Men nejlikor är det svårt att överdosera, trots att de är starka är det en stor del av stammen i glögg.
Nån som prövat med fikon?
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Glögg 2009
Hej alla glöggfantaster!
Ni som gjort svagdrickeglögg. Till vilket oechsle sötar ni upp glöggen till för att den ska smaka bäst. Förstår att smaken givetvis är individuell men vad ska den ligga på tycker ni?
Ni som gjort svagdrickeglögg. Till vilket oechsle sötar ni upp glöggen till för att den ska smaka bäst. Förstår att smaken givetvis är individuell men vad ska den ligga på tycker ni?
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 135
- Blev medlem: lör mar 14, 2009 14:38
- Ort: uppsala
Glögg 2009
Någon av er mer erfarna som kan tipsa om lite tillvägagångssätt på mitt lingon och enbärs vin, som ska vara basen för min glögg sen? Tex hur mkt enbär kan vara lagom för hur mkt lingon? Tänkte mig att göra 20 liter.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Som sagt, mycket individuellt.Weinkeller skrev:Hej alla glöggfantaster!
Ni som gjort svagdrickeglögg. Till vilket oechsle sötar ni upp glöggen till för att den ska smaka bäst. Förstår att smaken givetvis är individuell men vad ska den ligga på tycker ni?
Själv eftersötade jag aldrig. Min oechsle mätning var mycket skum. Började med allt socker på +130 ÖX och slutade på +110 ÖX, vilket jag inte kunde förklara, för mycket mer sötma hade försvunnit och mer alkohol än så hade bildats, med marginal. KAN bero på den stora mängden extrakt som faktiskt finns i glöggen av olika slag...
När man prövar av glöggen i slutet för justering, tänk då på att göra ett glöggprov, dvs värm på ett prov ordentligt och prova. Kryddorna och alkoholen kommer bara till sin rätt då, och då kan du känna om det behövs mer sötma eller ej.
Glögg smakar i regel sötare kall än glödgad.
Ska föra en bättre logg på brygget i år, och se om jag kan få klarhet i oechsle mysteriet.
Nån annan som upplevt liknande fenomen?
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Glögg 2009
Jag brukar jäsa glögg från grunden med röda och svarta vinbär.
Glögg
Börja med att göra sockerlag.
2 kg socker löses i 1 l vatten och får koka upp. Töm upp i lämpliga kärl med lock.
2 liter svart vinbär och
1 liter röda vinbär mosas lätt.
Töm över 3 l kokande vatten.
Låt svalna och tillsätt aktiverad starkvinsjäst.
Låt jäsa ca 1 vecka.
Sila av bären med en vanlig saftsil.
Tillsätt:
3 apelsiner, det gula skalet och saften.
1 citron det gula skalet och saften.
2 pommerans skal. 2 bitar torkad ingefära.
4 kanelstänger. 2 tsk kardemummakärnor.
25 kryddnejlikor.
5 dl sockerlag.
Jäs ca 1 vecka tills jäsningen avtar något.
3 dl sockerlag
Upprepa jäsning och sockerlag tills glöggen helt slutat jäsa.
Sila av kryddorna. Skaka ur kolsyra i några omgångar.
Ställ svalt att klarna minst 2 veckor.
Tappa om med hävert för att avlägsna bottensatsen. Smaka av om den behöver sötas extra.
Buteljera eller ställ den på ytterligare klarning och buteljera senare.
Bör lagras minst 1 månad.
Glögg
Börja med att göra sockerlag.
2 kg socker löses i 1 l vatten och får koka upp. Töm upp i lämpliga kärl med lock.
2 liter svart vinbär och
1 liter röda vinbär mosas lätt.
Töm över 3 l kokande vatten.
Låt svalna och tillsätt aktiverad starkvinsjäst.
Låt jäsa ca 1 vecka.
Sila av bären med en vanlig saftsil.
Tillsätt:
3 apelsiner, det gula skalet och saften.
1 citron det gula skalet och saften.
2 pommerans skal. 2 bitar torkad ingefära.
4 kanelstänger. 2 tsk kardemummakärnor.
25 kryddnejlikor.
5 dl sockerlag.
Jäs ca 1 vecka tills jäsningen avtar något.
3 dl sockerlag
Upprepa jäsning och sockerlag tills glöggen helt slutat jäsa.
Sila av kryddorna. Skaka ur kolsyra i några omgångar.
Ställ svalt att klarna minst 2 veckor.
Tappa om med hävert för att avlägsna bottensatsen. Smaka av om den behöver sötas extra.
Buteljera eller ställ den på ytterligare klarning och buteljera senare.
Bör lagras minst 1 månad.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Riktigt intressant recept!
Hur smakar glöggen? Blir det som de "klassiska" eller vad utmärker den?
Hur smakar glöggen? Blir det som de "klassiska" eller vad utmärker den?
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Glögg 2009
Min glögg smakar fruktigt och lite syrligt.
Kyddningen är inte så stark så man kan dricka många koppar.
Påminner ganska mycket om vinglögg vilket det väl på sitt vis är.
Kyddningen är inte så stark så man kan dricka många koppar.
Påminner ganska mycket om vinglögg vilket det väl på sitt vis är.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Glögg 2009
Låter ganska bra.
Har en del frysta vinbär liggande...
Vilken alkoholhalt drog du upp den till, ungefär?
Har en del frysta vinbär liggande...
Vilken alkoholhalt drog du upp den till, ungefär?
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Glögg 2009
Med lite oechleräknande hamnade jag på 17,5%.
Jag använde lalvins ICV K1V-1116.
Jag använde lalvins ICV K1V-1116.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster