Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Björklöv vin, recept

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?

10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
Användarvisningsbild
Mr_lulle
Bryggmästare
Inlägg: 340
Blev medlem: tis jun 05, 2007 2:00

Björklöv vin, recept

Inlägg av Mr_lulle »

Hallå låter bra, men kolla in de här recepten, iof mjöd men kanske går att ta måtten på hur mycket du behöver av löven

mjöd på eklöv:
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead

4.5L löv till 5L vatten

http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead

5L torkade bruna löv till 5L vatten

och använd inte turbojäst bättre med bakjäst eller riktig vinjäst
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

ok tack..ska prova fixa till ett vin på björklöv. kan skriva en blogg också som ja lägger upp sen om nån e intresserad :)
Användarvisningsbild
Moogle
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: tor sep 29, 2005 2:00

Björklöv vin, recept

Inlägg av Moogle »

Det låter jättespännande! Vore riktigt kul att få ta del av recept, tillvägagångssätt och resultat!
Lasse_M
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis feb 10, 2009 14:07
Ort: Falun

Björklöv vin, recept

Inlägg av Lasse_M »

Intressant, det här kommer jag att följa!
Jag hade samma ide i våras när björkarna hade musöron. Då provade jag att göra te på de små bladen. Min erfarenhet från det är att det behövs MYCKET löv för att ge smak. Var försiktig med russinen så de inte tar över smaken.
/Lasse
Den som sig i köket ger, får köket skura
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

hejja. så nu har ja blandat ihop allting och satt jäst i och ställt på jäsning
körde det här receptet:

9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
jäst

först hällde ja 9l kokande vatten över 10l björklöv och lät stå i 3 dagar. sen silade ja bort löven och pressade ut allt vatten från löven och blandade i allting, rev i typ hälften av skalen och pressade i saften från frukterna, löste upp sockret i "björksaften" som var rummstemperatur.
hälde i lite jästnäring och vinjäst. teet jag valde var grönte (ej påse) med lite vanilj i, en ganska stark kopp. så nu är det bara att vänta och se hur det blir :)
vad tror ni? nån annan som vågar testa ;)?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Björklöv vin, recept

Inlägg av Weinkeller »

Smakade du av blandningen innan du började jäsa?
Kan tänka mig att det smakar lite beskt, men det kan man ju justera med vinsyra och socker senare.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

Weinkeller skrev:Smakade du av blandningen innan du började jäsa?
Kan tänka mig att det smakar lite beskt, men det kan man ju justera med vinsyra och socker senare.
jo ja smakade men inte var det beskt inte...smakade som..hmm...ett björk te, det smakade riktigt bra så jag tror nog det ska lyckas :)
Användarvisningsbild
Mr_lulle
Bryggmästare
Inlägg: 340
Blev medlem: tis jun 05, 2007 2:00

Björklöv vin, recept

Inlägg av Mr_lulle »

Te? hur tänkte du då? Vilken funktion?

Har inte prövat äta björklöv men däremot ekblad och de smakar lite som harsyra, lite surt, måste pröva björk också.
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

Mr_lulle skrev:Te? hur tänkte du då? Vilken funktion?

Har inte prövat äta björklöv men däremot ekblad och de smakar lite som harsyra, lite surt, måste pröva björk också.
det stärkte smaken lite.
Användarvisningsbild
bosse73
Finjäsare
Inlägg: 75
Blev medlem: tor maj 14, 2009 18:45
Ort: Skövde
Kontakt:

Går säkerrt bra.

Inlägg av bosse73 »

De e klart som fän de går bra. De e mitt maskrosvinrecept. Ta vinjäst istället för turbojäst bara. Skrev fel där.
_________________
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Användarvisningsbild
bosse73
Finjäsare
Inlägg: 75
Blev medlem: tor maj 14, 2009 18:45
Ort: Skövde
Kontakt:

Re: Björklöv vin, recept

Inlägg av bosse73 »

repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?

10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)

De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till :wink:
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Re: Björklöv vin, recept

Inlägg av repens »

bosse73 skrev:
repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?

10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)

De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till :wink:
jo men jag körde det här receptet sist och slutligen:

9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
vinjäst
Användarvisningsbild
bosse73
Finjäsare
Inlägg: 75
Blev medlem: tor maj 14, 2009 18:45
Ort: Skövde
Kontakt:

Re: Björklöv vin, recept

Inlägg av bosse73 »

repens skrev:
bosse73 skrev:
repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?

10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)

De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till :wink:
jo men jag körde det här receptet sist och slutligen:

9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
vinjäst
Yep Good Luck to ya!! :wink:
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Användarvisningsbild
bosse73
Finjäsare
Inlägg: 75
Blev medlem: tor maj 14, 2009 18:45
Ort: Skövde
Kontakt:

Björklövsvin.

Inlägg av bosse73 »

Hur utvecklar sig Björklövsvinet? :wink:
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster