Björklöv vin, recept
Björklöv vin, recept
halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?
10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
Björklöv vin, recept
Hallå låter bra, men kolla in de här recepten, iof mjöd men kanske går att ta måtten på hur mycket du behöver av löven
mjöd på eklöv:
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead
4.5L löv till 5L vatten
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead
5L torkade bruna löv till 5L vatten
och använd inte turbojäst bättre med bakjäst eller riktig vinjäst
mjöd på eklöv:
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead
4.5L löv till 5L vatten
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... -leaf-mead
5L torkade bruna löv till 5L vatten
och använd inte turbojäst bättre med bakjäst eller riktig vinjäst
Björklöv vin, recept
ok tack..ska prova fixa till ett vin på björklöv. kan skriva en blogg också som ja lägger upp sen om nån e intresserad
Björklöv vin, recept
Det låter jättespännande! Vore riktigt kul att få ta del av recept, tillvägagångssätt och resultat!
Björklöv vin, recept
Intressant, det här kommer jag att följa!
Jag hade samma ide i våras när björkarna hade musöron. Då provade jag att göra te på de små bladen. Min erfarenhet från det är att det behövs MYCKET löv för att ge smak. Var försiktig med russinen så de inte tar över smaken.
/Lasse
Jag hade samma ide i våras när björkarna hade musöron. Då provade jag att göra te på de små bladen. Min erfarenhet från det är att det behövs MYCKET löv för att ge smak. Var försiktig med russinen så de inte tar över smaken.
/Lasse
Den som sig i köket ger, får köket skura
Björklöv vin, recept
hejja. så nu har ja blandat ihop allting och satt jäst i och ställt på jäsning
körde det här receptet:
9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
jäst
först hällde ja 9l kokande vatten över 10l björklöv och lät stå i 3 dagar. sen silade ja bort löven och pressade ut allt vatten från löven och blandade i allting, rev i typ hälften av skalen och pressade i saften från frukterna, löste upp sockret i "björksaften" som var rummstemperatur.
hälde i lite jästnäring och vinjäst. teet jag valde var grönte (ej påse) med lite vanilj i, en ganska stark kopp. så nu är det bara att vänta och se hur det blir
vad tror ni? nån annan som vågar testa ?
körde det här receptet:
9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
jäst
först hällde ja 9l kokande vatten över 10l björklöv och lät stå i 3 dagar. sen silade ja bort löven och pressade ut allt vatten från löven och blandade i allting, rev i typ hälften av skalen och pressade i saften från frukterna, löste upp sockret i "björksaften" som var rummstemperatur.
hälde i lite jästnäring och vinjäst. teet jag valde var grönte (ej påse) med lite vanilj i, en ganska stark kopp. så nu är det bara att vänta och se hur det blir
vad tror ni? nån annan som vågar testa ?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Björklöv vin, recept
Smakade du av blandningen innan du började jäsa?
Kan tänka mig att det smakar lite beskt, men det kan man ju justera med vinsyra och socker senare.
Kan tänka mig att det smakar lite beskt, men det kan man ju justera med vinsyra och socker senare.
/Weinkeller
Björklöv vin, recept
jo ja smakade men inte var det beskt inte...smakade som..hmm...ett björk te, det smakade riktigt bra så jag tror nog det ska lyckasWeinkeller skrev:Smakade du av blandningen innan du började jäsa?
Kan tänka mig att det smakar lite beskt, men det kan man ju justera med vinsyra och socker senare.
Björklöv vin, recept
Te? hur tänkte du då? Vilken funktion?
Har inte prövat äta björklöv men däremot ekblad och de smakar lite som harsyra, lite surt, måste pröva björk också.
Har inte prövat äta björklöv men däremot ekblad och de smakar lite som harsyra, lite surt, måste pröva björk också.
Björklöv vin, recept
det stärkte smaken lite.Mr_lulle skrev:Te? hur tänkte du då? Vilken funktion?
Har inte prövat äta björklöv men däremot ekblad och de smakar lite som harsyra, lite surt, måste pröva björk också.
Går säkerrt bra.
De e klart som fän de går bra. De e mitt maskrosvinrecept. Ta vinjäst istället för turbojäst bara. Skrev fel där.
_________________
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
_________________
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Re: Björklöv vin, recept
repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?
10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Re: Björklöv vin, recept
jo men jag körde det här receptet sist och slutligen:bosse73 skrev:repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?
10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till
9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
vinjäst
Re: Björklöv vin, recept
Yep Good Luck to ya!!repens skrev:jo men jag körde det här receptet sist och slutligen:bosse73 skrev:repens skrev:halloj...ja satt på sommarstugan i bastun och hade lite björklöv i vattnet och det doftade härligt....så kom jag och fundera på om det skulle funka att brygga vin på björklöv...eftersom det ger doft så ger det smak..? om man kör det här receptet och byter ut maskrosorna mot björklöv? vad tror ni?
10 liter Maskrosor
8 liter vatten
6 citroner
1 pkt russin
1 burk honung
4kg socker
1/2 pkt jäst (turbojäst)
De e mitt maskrosvinrecept. Ska bli intressant att se hur det lyckas med björklöv. Ta dock vinjäst istället för turbojäst(felskrivning).
Lycka till
9l vatten
10l ganska tätpackade björklöv
1 te kopp
2 appelsiner
2 citroner
2,3 kg socker
1 honungsburk
250g russin
1 tsk nejlika
vinjäst
Hellre frisk å full än sjuk å nykter.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster