Sida 1 av 5

Loggar 3 nya Satser

Postat: fre okt 24, 2008 1:33
av Maharadijan
Hallå vinvänner,

Har satt 3 satser, och tanken var att skriva om framstegen (bakstegen=( här, start ons 23 okt

Sats 1, 25L

4L Bob svartavinsbärskoncentrat 6g socker/dl
3L Bob fläderkoncentrat

starkvinsjäst, jästnärsalt, jässtopp(hisab)
köper ev klarning senare

ca 6kg socker

Rörde ut 4kg socker i uppkokat vatten, hällde sen det i 25L dunken, samt koncentraten. Fyllde upp med kallvatten till ca 22L, ska tillsätta mer socker sen.

Uppmätte Oechsle 102, började jäsa efter ca 8h

Tanken var att hamna kring 15%. Räknade på att saften innehåller 420g socker sammanlagt (6g socker/dl). Kan någon bekräfta om det är korrekt räknat?

------------------------------------------------------------------------------

Sats 2, 5L stulet recept, Tack Svartnos / RadarEnt

5 liter Blåbär/Lime vin

7 pkt Kiviks blåbär/lime 2 dl koncentrerad lättdryck
800 gr socker
Vatten
Jästnäring
Jäst
Jässtopp

Lös sockret i 1 liter kokande vatten. Häll i sockerlagen i en 5 liters dunk.
Häll i koncentratet och fyll upp med kallt vatten till 5 litersstrecket. Låt vila tills temperaturen ligger på ca 25 grader.
Ha i jästnäringen och skaka om. Ha i jästen och skaka om. Sätt på ett jäsrör och låt jäsa ut ordentligt.

Följde receptet så noga jag kunde, fick Oechsle 105.

Måste säga att Kiviks blåbär/lime luktar förbannat gott....

Använde jäst och Jästnäring från en Vinamatsats som hade utgången datum på 2mån. Tog ca 1/3 av påsarna som var till 25L, nån som tror det kan bli problem jäsningen?

--------------------------------------------------------------------------

Sats 3, 5L (Experiment) vinamatsats med utgånget datum på 2mån

Tog ca 1/4 av saften från en vinamatsats där sockret är inkluderat.

tillsatte, 1dl hackade russin, 1 finhackad banan, 1dl socker.

fyllde upp resten av dunken med vatten

tillsatte 1/3 bentonit, jäst o jästnäring från samma sats

Uppmätte Oechsle 130... går det att jäsa ut eller vad bör jag göra?


Kommentera gärna...... är ny-gammal i vinbryggarsvängen

Forts foljer....

Loggar 3 nya Satser

Postat: fre okt 24, 2008 2:12
av svartnos
Varsågod...

Lovar att du inte blir besviken.. låt dom gärna ligga någon månad för ännu bättre resultat.. Har för mig att det smakade en aning jäst precis vid upptappningen.

En annan höjdare är Hallon/Persika.. Också kivik.. Ska dra igång en sats till så fort jag fått mina vinhinkar och damejeanner tomma...

Lycka till och uppdatera oss...

Loggar 3 nya Satser

Postat: lör okt 25, 2008 14:08
av Maharadijan
Sats 1 började jäsa ordentligt efter ca 8 timmar, i


Sats 2 har börjat jäsa lite efter knappt ett dygn

Sats 3 hade jag glömt att fylla upp till 5L med vatten =( insåg jag dagen efter, vilket ifs var bra för den hade så högt OE (130)

Fyllde på med en liter till och uppmätte 120 oechsle.
Desvärre har den fortfarande inte kommit igång efter nästan 3dygn, jäklar...

Skulle givetvis inte chansat med jäst från utgången vinsats =( idiot.

Köpte ny jäst (noname) från partaj. Behöver HJÄLP, ska jag bara hälla i lite i dunken som inte jäser eller bör jag tom göra förkultur för att vara på säkra sidan??

Loggar 3 nya Satser

Postat: lör okt 25, 2008 16:57
av Maharadijan
Beslutade mig för att ta 1/3 av mitt nyinköpta jäst och röra ut det i lite fingervarmt vatten. Tillsatte hälften av det i vardera 5L dunk.....

Jäst för f-n JÄÄÄS

Loggar 3 nya Satser

Postat: sön okt 26, 2008 14:38
av Maharadijan
Nu äntligen jäser sats 3 lite iaf (dag 4) bara hålla tummarna att det kommer igång ordentligt och att resultatet blir bra......


Dag 5, alla 3 satser jäser ordentligt, tänkte vänta 7dagar innan jag kollar oechslen.

Loggar 3 nya Satser

Postat: tor okt 30, 2008 18:43
av Maharadijan
Då var det 8:e dagen...

Sats 1

Kollade oechsle, 22 (betydligt mindre än jag trodde)

Kokade upp vatten och rörde ut ca 600g socker, kylde ner det med kallvatten, slog på det på dunken så det blev sammanlagt 25L

Oechsle 27


Tror det räcker med socker , blir sammanlagt ca 5kg
---------------------------------

Sats 2

Bubblar på bra, oechsle 40

---------------------------------

sats 3

Bubblar också fint, oechsle 42

---------------------------------


Allt står i min 2 kvadratmeter stora toalett, luktart mums =)

Temp 24grader

Säg gärna till om jag gör nåt fel... eller hur ni skulle gjort....

Kommer mer.. :o

Loggar 3 nya Satser

Postat: lör nov 01, 2008 23:58
av Maharadijan
Dag 10

Sats 3

Silade av frukten, kollade Oechsle 20....

Loggar 3 nya Satser

Postat: tor nov 06, 2008 11:32
av Maharadijan
Då var 2 veckor gångna...

Sats 1

6s mellan bubblorna i jäsröret

Oechsle +2

------------------------------------------

Sats 2

43s mellan bubblorna i jäsröret

Oechsle -2

-----------------------------------------

Sats 3

40s mellan bubblorna i jäsröret

Oechsle +2

-----------------------------------------

Låter det jäsa ut lite till innan omtappning och jässtopp.

Loggar 3 nya Satser

Postat: tor nov 06, 2008 12:51
av svartnos
Låter ju som om den snart är dags för omtappning på dina viner.
Kul att följa en vinbryggares framgång med så detaljerad brygglogg:-)
Bra att sats 3 kom igång ordentligt.

Återkom med mer info om hur det går, jag följer din tråd...

Kom ihåg att blåbär/lime gärna ska ligga någon månad för ännu godare smak (jag kunde ju inte hålla mig så det gick några flaskor innan lagringen ens var påbörjad, När jag sedan bara hade någon flaska kvar så hade den legat och vilat i någon månad och den var 100% bättre så mins sats nr 2 fick ligga på lagring innan jag ens smakade av, Och det var det värt må jag säga.)

Har dragit igång en björnbär/hallon (bob) nu och tror den kommer bli bra den också.. Skrev en tråd om den har jag för mig...
Lycka till

Loggar 3 nya Satser

Postat: tor nov 06, 2008 14:00
av Maharadijan
Tack..

Just satsen med blåbär/lime luktar så jäkla gott fortfarande. Har stora förväntningar på den. Synd bara att man ska behöva lagra den också =)

Finns det någon tumregel för hur måga sekunder det ska gå mellan bubblorna i jäsröret när det är dax för omtappning/jässtopp?

Det tar ju fart i jäsningen när man skakar om dunken, så jag tänkte göra det varje dag nu och vänta sen tills det är mer en en minut mellan bubblorna och sedan ta oechslevärdet-omtappning-jässtopp.

Hoppas jag är rätt på det....

Loggar 3 nya Satser

Postat: tor nov 06, 2008 15:27
av svartnos
Tjena.

Kan lova dig att blåbär/lime blir 100% bättre om den ligger lite, men du kan dricka den direkt, fast ev med en ton av jäst om du har otur.
Någon tumregel vet jag inte om det finns men om du mäter med en Oechslemätare och resultatet visar samma i några dagar då vet du att det har jäst klart.
Vinet kan vara klart även när du skakar på dunken och får aktivitet i jäsröret, Det är kolsyran som vill ut. Detta är helt normalt...

Loggar 3 nya Satser

Postat: sön nov 09, 2008 16:23
av Maharadijan
Dag 18

Sats 2

Oechsle -5

Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.

-----------------------------------


Sats 3

Oechsle -2

Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.

Loggar 3 nya Satser

Postat: ons nov 12, 2008 21:24
av Maharadijan
3 veckor

Har skakat dunkarna ordentligt dessa 3 dagar som jässtoppet har verkat,

Tillsatte klarning från vinamatsatsen,
1 påse kiselsol och 1 påse gelantin.

Tog nästan hälften av varje till sats 2 och 3.

Sats 1 bubblar på med 30s mellan bubblorna, hade +2 oechsle för en vecka sedan, nyfiken på vad det ligger på nu, blir nog lagom att kolla det och tillsätta jässtopp i morgon.

Loggar 3 nya Satser

Postat: sön nov 16, 2008 18:30
av Maharadijan
Efter 3veckor 2dagar tilsatte jag Hisab jässtopp till sats 1.

Jäste ifs fortfarande men, det bör vara minst 14% så det får räcka.

Loggar 3 nya Satser

Postat: mån nov 17, 2008 14:03
av svartnos
Tjena!

Du tillsatte alltså jässtoppet även fast det fortfarande jäste?
Hoppas det egentligen bara var kolsyra som du såg i jäsröret, annars kanske ditt vin blir för sött om det inte har jäst klart...