Loggar 3 nya Satser
Postat: fre okt 24, 2008 1:33
Hallå vinvänner,
Har satt 3 satser, och tanken var att skriva om framstegen (bakstegen=( här, start ons 23 okt
Sats 1, 25L
4L Bob svartavinsbärskoncentrat 6g socker/dl
3L Bob fläderkoncentrat
starkvinsjäst, jästnärsalt, jässtopp(hisab)
köper ev klarning senare
ca 6kg socker
Rörde ut 4kg socker i uppkokat vatten, hällde sen det i 25L dunken, samt koncentraten. Fyllde upp med kallvatten till ca 22L, ska tillsätta mer socker sen.
Uppmätte Oechsle 102, började jäsa efter ca 8h
Tanken var att hamna kring 15%. Räknade på att saften innehåller 420g socker sammanlagt (6g socker/dl). Kan någon bekräfta om det är korrekt räknat?
------------------------------------------------------------------------------
Sats 2, 5L stulet recept, Tack Svartnos / RadarEnt
5 liter Blåbär/Lime vin
7 pkt Kiviks blåbär/lime 2 dl koncentrerad lättdryck
800 gr socker
Vatten
Jästnäring
Jäst
Jässtopp
Lös sockret i 1 liter kokande vatten. Häll i sockerlagen i en 5 liters dunk.
Häll i koncentratet och fyll upp med kallt vatten till 5 litersstrecket. Låt vila tills temperaturen ligger på ca 25 grader.
Ha i jästnäringen och skaka om. Ha i jästen och skaka om. Sätt på ett jäsrör och låt jäsa ut ordentligt.
Följde receptet så noga jag kunde, fick Oechsle 105.
Måste säga att Kiviks blåbär/lime luktar förbannat gott....
Använde jäst och Jästnäring från en Vinamatsats som hade utgången datum på 2mån. Tog ca 1/3 av påsarna som var till 25L, nån som tror det kan bli problem jäsningen?
--------------------------------------------------------------------------
Sats 3, 5L (Experiment) vinamatsats med utgånget datum på 2mån
Tog ca 1/4 av saften från en vinamatsats där sockret är inkluderat.
tillsatte, 1dl hackade russin, 1 finhackad banan, 1dl socker.
fyllde upp resten av dunken med vatten
tillsatte 1/3 bentonit, jäst o jästnäring från samma sats
Uppmätte Oechsle 130... går det att jäsa ut eller vad bör jag göra?
Kommentera gärna...... är ny-gammal i vinbryggarsvängen
Forts foljer....
Har satt 3 satser, och tanken var att skriva om framstegen (bakstegen=( här, start ons 23 okt
Sats 1, 25L
4L Bob svartavinsbärskoncentrat 6g socker/dl
3L Bob fläderkoncentrat
starkvinsjäst, jästnärsalt, jässtopp(hisab)
köper ev klarning senare
ca 6kg socker
Rörde ut 4kg socker i uppkokat vatten, hällde sen det i 25L dunken, samt koncentraten. Fyllde upp med kallvatten till ca 22L, ska tillsätta mer socker sen.
Uppmätte Oechsle 102, började jäsa efter ca 8h
Tanken var att hamna kring 15%. Räknade på att saften innehåller 420g socker sammanlagt (6g socker/dl). Kan någon bekräfta om det är korrekt räknat?
------------------------------------------------------------------------------
Sats 2, 5L stulet recept, Tack Svartnos / RadarEnt
5 liter Blåbär/Lime vin
7 pkt Kiviks blåbär/lime 2 dl koncentrerad lättdryck
800 gr socker
Vatten
Jästnäring
Jäst
Jässtopp
Lös sockret i 1 liter kokande vatten. Häll i sockerlagen i en 5 liters dunk.
Häll i koncentratet och fyll upp med kallt vatten till 5 litersstrecket. Låt vila tills temperaturen ligger på ca 25 grader.
Ha i jästnäringen och skaka om. Ha i jästen och skaka om. Sätt på ett jäsrör och låt jäsa ut ordentligt.
Följde receptet så noga jag kunde, fick Oechsle 105.
Måste säga att Kiviks blåbär/lime luktar förbannat gott....
Använde jäst och Jästnäring från en Vinamatsats som hade utgången datum på 2mån. Tog ca 1/3 av påsarna som var till 25L, nån som tror det kan bli problem jäsningen?
--------------------------------------------------------------------------
Sats 3, 5L (Experiment) vinamatsats med utgånget datum på 2mån
Tog ca 1/4 av saften från en vinamatsats där sockret är inkluderat.
tillsatte, 1dl hackade russin, 1 finhackad banan, 1dl socker.
fyllde upp resten av dunken med vatten
tillsatte 1/3 bentonit, jäst o jästnäring från samma sats
Uppmätte Oechsle 130... går det att jäsa ut eller vad bör jag göra?
Kommentera gärna...... är ny-gammal i vinbryggarsvängen
Forts foljer....