Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Äppelvin

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Cavum
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: tis jan 16, 2007 1:00
Ort: Ludvika
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Cavum »

Hej!
Jag tänkte höra om någon har ett recept på ett gott äppelvin. Jag hade tänkt att göra ett vin på gröna äpplen och citron, så det är mängden jag är ute efter. Jag jäser i en 30 L tunna.

Jag har använt sökfunktionen här på BF men inte hittat något bra.

Ha det fint.
In process:
7L vinbärsvin (Klarning)
20L päronvin (Jäser)
Thorim
Turbojäsare
Inlägg: 35
Blev medlem: tis okt 24, 2006 2:00
Ort: Västernorrland

Äppelvin

Inlägg av Thorim »

Jag kan starkt rekomendera cyser, det är kanske inte ett standard äpplevin med det är väldigt gott. Jag lyckades mycket bra med min cyser.


Recept på 10 liter färdig cyser:
-----------------------------------
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung


Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken. Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung. Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
------

Tyvärr har jag aldrig gjort något med citron så jag vet inte hur/om man bör göra. Men det kan någon annan säkert svara på.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Äppelvin

Inlägg av Lo »

Kan bara hålla med föregående postare, använd honung istället för socker, teoretiskt blir det då ett mjöd "cyser" presis som Thorim skriver och inte ett vin men det är betydelselöst ;)
Citron används både för att balansera PH så jästen skall trivas och för att ge drickat en till dimension smakmässigt tack vare syran, det mesta utav citronsyran försvinner under jäsningen dock.

Vill du ha smak utav citron bör du använda dig utav skalen endast (Absolut inte något vitt, inte ens lite lite) mängden har jag ingen aning om men ett par 6 citroner för 20 kanske? bara en gissning.

Jästvalet om du väljer att inte köra vildjäsning så är nog 71B-1122 bästa alternativet (finns att köpa på pgw.se) det är en torrjäst och väger inte många gram, bör kunna skickas i kuvert om du ber dom för att slippa frakt.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
Cavum
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: tis jan 16, 2007 1:00
Ort: Ludvika
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Cavum »

Tack så jätte mycket för dom trevliga orden, det kommer bli jättekul att testa detta!

Jag tänker göra så här:
En sats med honung och äpplen
En sats med socker, jäst, äpplen (samma mängd som ovan) och citronskal.

Jag rapporterar hur det blev senare, nu ska jag sätta igång.

EDIT: Folk får gärna komma med fler recept.
In process:
7L vinbärsvin (Klarning)
20L päronvin (Jäser)
Användarvisningsbild
Cavum
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: tis jan 16, 2007 1:00
Ort: Ludvika
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Cavum »

Nej det råkade inte bli något äppelvin, hade tänkt att köpa i affären men det blev ju på tok för dyrt. Får vänta tills mammas trädgård är redo för skörd.
In process:
7L vinbärsvin (Klarning)
20L päronvin (Jäser)
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Äppelvin

Inlägg av Lo »

Hehe var nog ett bra val, affäres äpplen är för goda att äta, de blir lätt blaskiga som vin etc. Dessutom vill man ha lite lediga jäskärl till hösten.
Under försommaren har man fläderblom och maskrosvin, sen till hösten blir det kaos. Hallon, jordgubb, vinbär, blåbär, krusbär, äpplen, plommon, körsbär, rönnbär, nypon etc etc.
Brukar bli då jag kör årets vinjäst beställning med lite olika torrjäster.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
Cavum
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: tis jan 16, 2007 1:00
Ort: Ludvika
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Cavum »

Hehe....måste nog sjukskriva mig från jobbet i höst.

Dom bär jag kommer plocka i höst (från morsans trädgård) är:
Äpplen
Röda vinbär
Svarta vinbär
Krusbär
Plommon
Hallon....och det är inte lite bär heller för den delen.
Jag och tjejen har en ny och större frys nu och jag håller på att göra plats för alla bären. Är det stor skillan att jäsa färska bär i jämförelse med frysta?
In process:
7L vinbärsvin (Klarning)
20L päronvin (Jäser)
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Äppelvin

Inlägg av Lo »

Nej det går lika bra, nästan bättre med frysta då de "krossats" liksom, de blir sådär blöta å fina. Bär resultat har jag haft från att jäsa på hemgjort saft.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
Cavum
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: tis jan 16, 2007 1:00
Ort: Ludvika
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Cavum »

Men va bra då. Du är det bara att plocka och fylla frysen så man har hela vintern. Hoppas bara receptbanken här på BF kommer upp snart så man kan hämta lite insperation.

Tack för all hjälp......
In process:
7L vinbärsvin (Klarning)
20L päronvin (Jäser)
Pehr
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: fre aug 28, 2009 8:57

Äppelvin

Inlägg av Pehr »

Vad blir det för skillnad om man använder socker istället för honung?
amelieo
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: ons sep 16, 2009 10:32

Lagringstid

Inlägg av amelieo »

Hur länge kan man lagra cyser? Ska snart sätta min första sats.
amelieo
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: ons sep 16, 2009 10:32

Äppelvin på jäsning

Inlägg av amelieo »

Hej,
Jag satte ett äppelvin den 22/9 och skulla vilja höra lite vad ni tycker. Jag älskar det här forumet där man kan få kloka råd... :D

Så här har jag gjort:

4 kg äpplen, gröna och röda skar jag i mindre bitar och la ner i jäshinken.
1 stor burk russin hälldes i
5 kanelstänger åkte ner i hinken
1 liten påse vaniljessen hälldes i
5 st koncentrerad äppeljuice utan konserveringsmedel hälldes i

Sen fyllde jag med varmt vatten upp till 5 liters strecket.
Sedan rörde jag i 500 gr honung.

I nåt recept jag läste stod det att man skulle ha Tannin i och om man inte hade det kunde man ta en kopp starkt te istället så det gjorde jag. I med tet.

Sen så hällde jag i 2 kg socker och rörde tills det hade löst sig.
Blandade i en påse jäst med näring och rörde ordentligt tills det löst sig.
Till sist fyllde jag på med ljummet vatten upp till 20 liters stäcket. Det blev ju inte så mycket vatten eftersom det var äpplen i.

När jag kom upp dan därpå så jäser det på nästan oavbrutet och det har gjort det sedan dess.

Jag tänkte låta frukten ligga i i cirka 5 dagar innan jag fiskar upp den. En del säger 5 dagar andra säger en vecka. Tar gärna emot förslag.

När jag tagit upp frukten tänkte jag tillsätta mer juice-koncentrat. 5-8 st....tar gärna emot förslag där också.
Sen tänkte jag röra i ytterligare 2 kg socker och 500 gr honung.

Kan jag låta kanelstängerna ligga kvar eller tar det för mycket smak av kanelen då?

Sen gör jag som med vanligt vin, jäststopp, omtappningar och klarning.

Hur tror ni det blir med både socker och honung? Jag har inte sett någon som har använt bägge delar, men jag smakade ett mjöd som min svärson gjort och det var supergott så därför blev jag sugen på att ha lite honung i.

Vad tror ni? Är jag helt ute och cyklar??

Kan tillägga att det luktar riktigt gott när jag luktar över jäsröret och det jäser galet mycket fortfarande så jag är nöjd så här långt.

Amelie
amelieo
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: ons sep 16, 2009 10:32

Jäsningen har stoppat

Inlägg av amelieo »

Döm om min förvåning..när jag kom upp idag var det helt dött i jäshinken...kollade OE-värdet och det var noll. Förmodligen hade jag på tok för lite socker i från början. Hällde i 5 pkt juice, 2 kilo socker och en burk honung till och jäsningen kom igång med en gång. OE ca 40. Det luktar väldigt gott men när jag smakade på det såär det sött..naturligtvis men det har en besk eftersmak. Funderar på att ta upp frukten och kanelstänger redan i dag.

Några tips??
Användarvisningsbild
Bsba
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: fre dec 17, 2004 1:00

Äppelvin

Inlägg av Bsba »

Har inga tips men är nyfiken på hur det gått. Det var ju några veckor sedan inlägget skrevs.
Tänkte sätta min egen nu.
:wink:
amelieo
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: ons sep 16, 2009 10:32

Smaken...nja...

Inlägg av amelieo »

Vinet står nu på klarning och det är en härlig mörkgul färg. Smaken är sådär...fortfarande lite jästsmak och en fyllig eftersmak som jag inte riktigt kan säga vad den smakar. Jag ska tappa om det en gång till innan det ska på flaskor. Jag återkommer om några månader och säger hur det smakar då. Tror att det här vinet vinner klart på lagring :D . Men det är lagom sött och lagom starkt känns det som.

Jag har satt äpplemjöd däremot som doftar ljuvligt....*ler* Men det jäser fortfarande så jag får återkomma om det också.

Berätta gärna hur du gör ditt vin.
-------------------------
På gång:
25 l Sima - Tappad och klar
20 l Äpplevin - Klarning
10 l Blåbär/Lime vin - Klarning
5 l Hallon/Persika vin - Klarning
5 l Jordgubb/Apelsin vin - Klarning
10 l Äpple mjöd - Jäsning
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst