Jag har tidigare försökt göra rom av sk rårörsocker i min plastbrännare. Det blev i och för sig utmärkt sprit men inte rom. Nu funderar jag på att pröva sånt där muscovadosocker som nyligen dykt upp i vanliga livsmedelsaffärer. Nån som har prövat något liknande? Muscovadon är som ett godare (och dyrare) farinsocker ungefär.
Jag var även inne hos Lantmännen för att fråga efter den äkta varan, melass, som i Sverige används som hästfoder (på Kuba till romframställning). De hade iofs melass, men bara i 40 kg-dunkar vilket väl kändes lite...sådär.
Rom av finsocker
Rom av finsocker
Vad kostar melass idag?
Här är en tråd om rom, med nyttiga länkar.
http://www.brygg.info/index.php?name=Fo ... ght=melass
Här är en tråd om rom, med nyttiga länkar.
http://www.brygg.info/index.php?name=Fo ... ght=melass
Rom av finsocker
40-kilosdunken kostade 250 kr, vilket iofs inte precis är dyrt (samma kilopris som potatis ungefär) men tills de delar upp det i mindre kvantiteter (eller tills jag bygger en tjugo gånger större apparat) kommer de nog att slippa mig som kund.
-
- Föredetta admin
- Inlägg: 916
- Blev medlem: sön okt 03, 2004 2:00
Rom av finsocker
För att göra det enkelt så lägger jag in de rekommenderade länkarna (som fortfarande fungerar) här:
http://www.trakumlarom.se/
http://arkiv.bryggforum.nu/homedistille ... m#molasses
http://www.ministryofrum.com/rum101.html
http://www.knet.co.za/psrum/introduction.htm
http://www.trakumlarom.se/
http://arkiv.bryggforum.nu/homedistille ... m#molasses
http://www.ministryofrum.com/rum101.html
http://www.knet.co.za/psrum/introduction.htm
Rom av finsocker
Tack för alla tips. Verkar alltså som att muscovado (eller annat brunt socker) skulle kunna användas. Plastbrännarens förbannelse och välsignelse är ju dock att den inte släpper igenom mycket mer än Ch1+OH och H2O, vilket ju kan medföra att romsmaken blir kvar i tiolitershinken. Men pröva ska jag banne mig.
Rom av finsocker
Tack för alla tips. Verkar alltså som att muscovado (eller annat brunt socker) skulle kunna användas. Plastbrännarens förbannelse och välsignelse är ju dock att den inte släpper igenom mycket mer än Ch1+OH och H2O, vilket ju kan medföra att romsmaken blir kvar i tiolitershinken. Men pröva ska jag banne mig.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst