Jag har köpt ett kit för bryggning av en "milk stout". Man ska ha i rätt mycket laktos. Själv är jag inte jätteförtjust i för mycket sötma. Är det ok att minska mängden laktos, för att minska sötma i smaken, eller sabbar man nåt om man gör det?
Lekte lite med tanken att minska mängden vatten för att få startkare alkoholhalt, men jag har ingen aning egentligen om det funkar så. Råd?
Hur gör jag stouten mindre söt?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 16
- Blev medlem: mån jan 23, 2023 7:57
Re: Hur gör jag stouten mindre söt?
Du kan strunta i laktoset, men då var det inte mycket poäng att köpa en milk stout. En bra mellanväg kan nog vara att ta litegrann som du säger.
Du kan minska vattnet och det kommer bli starkare. Kommer det bli godare? Antagligen inte. Vill du ha en starkare öl så är det bättre att köpa en sats som ska ha högre alkoholhalt.
Du kan minska vattnet och det kommer bli starkare. Kommer det bli godare? Antagligen inte. Vill du ha en starkare öl så är det bättre att köpa en sats som ska ha högre alkoholhalt.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 16
- Blev medlem: mån jan 23, 2023 7:57
Re: Hur gör jag stouten mindre söt?
Toppen, tack!
Jag halverar laktosen. Sen kör jag på receptets vattenmängd. Får dricka två öl i stället för en varje gång
Magnus
Jag halverar laktosen. Sen kör jag på receptets vattenmängd. Får dricka två öl i stället för en varje gång
Magnus
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 16
- Blev medlem: mån jan 23, 2023 7:57
Re: Hur gör jag stouten mindre söt?
Uppdatering: Det har nu gått 8(!) veckor, men det jäser fortfarande... Det bubblar nån gång varannan minut. FG är 1.018. Receptet säger att man inte ska buteljera förrän det är ner på 1.014, men 8 veckor i jäshinken känns ju helt absurt! För en vecka sedan var det 1.020. Vad ska jag göra?
(När jag mätt FG så smakar jag på ölet. Det smakar KANON! Men jag törs inte buteljera, är orolig för buteljbomber...)
(När jag mätt FG så smakar jag på ölet. Det smakar KANON! Men jag törs inte buteljera, är orolig för buteljbomber...)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster