Har just mätt alkoholstyrkan i mitt rabarbervin med hjälp av en sån där vinprovare.
Jag tyckte att det smakade starkt när jag provsmakade det, men ändå inte så starkt som vinprovaren visar: typ 22 procent.
Kan det verkligen stämma?
Jag följde ett recept i ett sånt där kit man kan köpa med recept, jäst, klarningsmedel etc och följde det till punkt och pricka. Sju kilo rabarber och sex kilo socker. Jäste i tre veckor, jässtoppade när det stod typ -2 eller -3 på hydrometern. Stod i ytterligare två veckor för klarning.
Förvisso står det inget i receptet om förmodad alkoholstyrka men jag utgick ifrån att det skulle bli nånstans mellan 11 och 14 som min andra vinsatser på egna bär och efter samma metod.
Hur blev det så jävla starkt?
Re: Hur blev det så jävla starkt?
Vinprovaren är inget direkt precisionsinstrument tyvärr, jag har helt gett upp att använda den utan försöker räkna fram vad det kommer bli för alkoholhalt baserat på volymen och mängden socker.
Re: Hur blev det så jävla starkt?
Kalibrera mot ett vin från systembolaget. Vinprovare av glas som visar alkoholhalt kan visa upp till 4 % fel vet jag av erfarenhet.
1. Vad kan man jäsa?
2. Allt som inte skriker går att jäsa
3. Allt går att jäsa
2. Allt som inte skriker går att jäsa
3. Allt går att jäsa
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster