Hej. Jag har köpt en liten utrustning och tänkte nu göra vin. Det är första gången för mig. Har läst lite framotillbaka och försökt samla en tillräcklig kunskap för att lyckas. MEN.. så slog det mig. Mitt vin kanske inte smakar bra? Vad gör jag då?
Har satt ett vin på 6kg röda vinbär, 6kg socker och fyllt på med vatten till en sammanlagd volym på 20liter samt tillsatt jäst o näring.
Är inne på andra dagen av jäsningen och det bubblar på bra..
Min fråga..
Om 5 dagar när det jäst sammanlagt 7dagar tänkte jag sila satsen och smaka lite på det. O sen låta det stå några veckor till. Om det smakar klent i smaken i samband med ”filtrering” kan jag då tillsätta några DL koncentrat av svartvinbärjuice för att höja aromen? Eller borde jag ha gjort det redan från början?
Om de nu går.. är de något jag måste tänka på? Går det göra redan nu? Eller ska man vänta o tillsätta det som de sista man gör? Är helt novis. Ge mig all input ni har.
Tillsätta juice koncentrat mitt i jäsning.
Re: Tillsätta juice koncentrat mitt i jäsning.
Det är inga problem att tillsätta något efter att det jäst färdigt och klarnat, men det du skall tänka på är att om du tillsätter mer socker kommer jäsningen starta om och vinet kommer bli grumligt igen.
Med mer socker kommer du även höja alkoholen (17g socker per liter ger 1%), förutsatt att jästen klarar av det.
Vill du undvika ovanstående kan du använda jässtopp.
Sen undrar jag hur mycket smak några dl saft ger till 20l, men du kan ju alltid prova i mindre skala först.
Med mer socker kommer du även höja alkoholen (17g socker per liter ger 1%), förutsatt att jästen klarar av det.
Vill du undvika ovanstående kan du använda jässtopp.
Sen undrar jag hur mycket smak några dl saft ger till 20l, men du kan ju alltid prova i mindre skala först.
Re: Tillsätta juice koncentrat mitt i jäsning.
ok, tack. Då känns det bra. Jag tillsatte 1Liter svartvbinbär koncentrat efter fem dagar. Då passade jag även på att sila bort skalen från alla röda vinbär. Låter det jäsa nu, ska bli intressant att smaka sen
Smakade i samband med att jag silade av och tillsatte koncentratet och det smakade som en söt cider typ. fast utan kolsyra då.
Smakade i samband med att jag silade av och tillsatte koncentratet och det smakade som en söt cider typ. fast utan kolsyra då.
Re: Tillsätta juice koncentrat mitt i jäsning.
När jag gjorde vin på juice-konc. så hällde jag ut det.
Man kan ju känna koncentrat-smaken, uushh
Man kan ju känna koncentrat-smaken, uushh
Re: Tillsätta juice koncentrat mitt i jäsning.
Det är en fördel att prova med mindre satser om man är osäker på "receptet". Jag har ett par gamla 5-liters svagdrickaflaskor som jag brukar använda för småsatser att testa med innan jag ger mig på att göra en 20-liters.
Viss smakjustering går som sagt var att göra i efterhand, men annars tycker jag att det bästa är att prova att blanda olika viner. Jag har sparat en massa gamla barnmatsburkar (de rymmer typ 2-3 dl) från när ungarna var små och använder dem för att prova mig fram till olika blandningar.
Tar t.ex. 4 burkar och blandar typ 1:4, 2:3, 3:2, 4:1 av t.ex. ett "för sött" och ett "för surt" vin.
Viss smakjustering går som sagt var att göra i efterhand, men annars tycker jag att det bästa är att prova att blanda olika viner. Jag har sparat en massa gamla barnmatsburkar (de rymmer typ 2-3 dl) från när ungarna var små och använder dem för att prova mig fram till olika blandningar.
Tar t.ex. 4 burkar och blandar typ 1:4, 2:3, 3:2, 4:1 av t.ex. ett "för sött" och ett "för surt" vin.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst