Har plockat ca 4kg blåbär i sista minuten. Jag har rensat dem men är nog mycket ifrån sista plockomgången som inte är helt hundra (skrynkliga, övermogna, osv).
Läste någonstans att de bör rensas noga eftersom ruttna och mögliga bär kan sabba hela vinsatsen. Hur noga är det egentligen?
Har också läst att man bör tillsätta andra bär och/eller frukter om man ska göra vin på blåbär, dels för jäsningen men också för smaken (blir för len/bara söt?). Vilka bär och/eller frukter gäller det för, och vilka funkar bra ihop/mindre bra ihop?
Jag läste också någonstans att man kan frysa dem ett par dagar innan man börjar, för att det framhäver smakerna. Vad rekommenderas sen, isåfall? Upptining? Eller krossning av frysta bär? Eller koka ur dem?
Förberedelser: Hur noga är det med rensningen? Vilka bär/frukter bör blandas med andra?
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: tor aug 24, 2023 20:40
- Utrustning: Vinhinkar
Re: Förberedelser: Hur noga är det med rensningen? Vilka bär/frukter bör blandas med andra?
Tror du bör vara ganska noggrann och ta bort det du ser av de mögliga bären. Övermogna och skrynkliga är ingen fara. Bär brukar väl snarare jäsa än ruttna när de blir gamla och det är inte farligt.The_element skrev: ↑tor aug 24, 2023 20:55 Har plockat ca 4kg blåbär i sista minuten. Jag har rensat dem men är nog mycket ifrån sista plockomgången som inte är helt hundra (skrynkliga, övermogna, osv).
Läste någonstans att de bör rensas noga eftersom ruttna och mögliga bär kan sabba hela vinsatsen. Hur noga är det egentligen?
Blåbär har inte så intressanta smaker om man bortser från sötma och arom. Där finns väldigt lite strävhet vilket kan leda till ett platt och tråkigt vin när sötman jäst bort. För att kompensera för detta skulle man kunna tillsätta en del aronia eller rönnbär exempelvis. För att komma på vilka bär som funkar med vilka får man smaka på dem, försöka tänka bort sötman och föreställa sig vilka smaker som blir kvar. Sedan hitta en kompination av bär som ger ett balanserat resultat. Fokusera på bitterhet och syra när du gör detta, aromerna ändras så mycket under jäsningen att det är svårt att uttala sig om dem på förhand.The_element skrev: ↑tor aug 24, 2023 20:55
Har också läst att man bör tillsätta andra bär och/eller frukter om man ska göra vin på blåbär, dels för jäsningen men också för smaken (blir för len/bara söt?). Vilka bär och/eller frukter gäller det för, och vilka funkar bra ihop/mindre bra ihop?
Jag skulle bara tina dem.The_element skrev: ↑tor aug 24, 2023 20:55
Jag läste också någonstans att man kan frysa dem ett par dagar innan man börjar, för att det framhäver smakerna. Vad rekommenderas sen, isåfall? Upptining? Eller krossning av frysta bär? Eller koka ur dem?
Re: Förberedelser: Hur noga är det med rensningen? Vilka bär/frukter bör blandas med andra?
Ta bort mögliga och ruttna bär så de inte förstör smakrn. Men jag skulle säga att det inte är så noga bara man tillsätter kokande vatten.
Edelman rekommenderar blåbär och vinbär i Vinboken. Finns många bra recept i den.
Edelman rekommenderar blåbär och vinbär i Vinboken. Finns många bra recept i den.
Re: Förberedelser: Hur noga är det med rensningen? Vilka bär/frukter bör blandas med andra?
Röda vinbär är lite av ett superbär när de gäller jäsning är min erfarenhet. Funkar bra som tillsats i det mesta. Det enda man behöver vara försiktig med är att de är väldigt sura.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster