Mitt mjöd har suttit i ungefär en vecka nu och luktade alltid fräscht. Nu är jag osäker på de extra lukterna som kommit till sedan sista tillsatsen av honung. Jag har läst
Mr Coopers post https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php ... hilit=lukt, men den svarar inte på mina frågor.
Lukten är som av vin (Black Tower i mitt fall), vilket kan väntas, men sen en andra lukt, som påminner om fis, iallafall för ett vin. Äter man äpple efteråt förföljs man av att det luktar "fis" omkring en jämt. Jag är lite orolig eftersom jag inte kan avgöra om det luktar som väntat. det kommit in bakterier, eller den bara blivit dålig. Kanske är det bottenslammet som luktar. Det börjar först med att det luktar vin ur jäsröret, men när den bubblar kommer den sekundära doften. Den har iallafall inte blivit värre med tiden, bara inte försvunnit eller förbättrats, om det nu är något fel. Kan den behöva tappas om? Jag undrar också för att den sista honungen är oöppnad och vill inte slänga 70 spänn i toan i onödan om det skulle vara bättre att börja om. Hur tänker ni?
Satsen är:
10L vatten, uppkokt och avsvalnat
500g x 3 Svensk honung
Så här långt är 1kg tillsatt
Mjödjäst m näring
extra näring 5g till 10L med andra burken honung
Damejeanne och verktyg steriliserade,
med utrymme för att det den första satsen någonsin,
med avsett rengöringssalt eller kokning.
Har öppnat locket en gång för att ta ut ett prov. Annars luktat i jäsröret, som alltid står med locket på när det inte doftas av, med steriliserat vatten i.
Tack på förhand
EDIT: Jag förstår att det här kan låta oseriöst, men det är det verkligen inte.
Fråga om konstig lukt
Re: Fråga om konstig lukt
Nåja, jag skulle gärna vilja veta vad stanken var. I övrigt blev vinet skapligt. Vinprovaren mätte 22,5 vol% igår.
Re: Fråga om konstig lukt
Det är antagligen svavelföreningar, de bildas ibland vid jäsning, särskilt om det finns lite för lite jästnäring. Kan dock uppstå även om det inte är någon näringsbrist och är nog rätt svårt att avgöra varför. Tror att det kan finnas olika orsaker. Ofta försvinner det efter ett tag men om brygden jäser klart och doften fortfarande inte har försvunnit kan man lufta bort den genom att blåsa en syrefri gas genom vätskan. Enklast är att använda ett corneliusfat, koppla in kolsyreregulatorn till öl-röret som går ner i botten av fatet och sedan bubbla mjödet lite lagom snabbt till lukten försvunnit. Fatet ska vara öppet när man gör detta, men kanske med en duk på som håller flugor och damm borta.
1-1,5 kg honung på 10 liter vatten blir inte i närheten av 22%, snarare 6%.
1-1,5 kg honung på 10 liter vatten blir inte i närheten av 22%, snarare 6%.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst