Någon här inne som testat att göra snaps av Renfana ? Har hittat denna växt på ängarna hemma under min jakt på Malört.
Hur blev resultatet ? Något att ge sig på eller ska man hoppa över denna variant ?
http://www.lysator.liu.se/~johana/snaps/renfana.html
Snaps av Renfana ?
-
- Föredetta admin
- Inlägg: 916
- Blev medlem: sön okt 03, 2004 2:00
Snaps av Renfana ?
Jag tyckte inte att det blev speciellt gott. Jag lade ned ett par kvistar med lite socker och lät det dra i 4 dagar. Färgen blev svagt grön och det smakade lite som hårvatten.
Renfana kanske kan bli gott om man blandar som i den bifogade länken:
MVH
//MajorTom
Renfana kanske kan bli gott om man blandar som i den bifogade länken:
Jag tror dock att man med fördel bör byta ut gråbon mot malört.3 cl renfaneessens, 3 cl gråboessens 1 cl johannesörtsessens blandas med 37 cl brännvin.
MVH
//MajorTom
Snaps av Renfana ?
Urk! Det var nog den vidrigaste kryddan jag snapsat på..... och lukten sen...
- eau_de_vie
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör nov 27, 2004 1:00
- Ort: Stockholm
Snaps av Renfana ?
Renfana är populär snapskrydda på Öland, denna snaps kallas "Gubbaskägg". Jag köpte en liten påse Gubbaskägg för några år sedan (samtidigt som jag köpte torkad pors). Renfanan smakade fan, i varje fall jämfört med porsen som blev jättebra.
Det är stor skillnad på aromen från olika exemplar av Renfana, jag har faktiskt ibland repat av några blommor med bra och välbalanserad arom. Någon gång ska jag göra ett försök att extrahera enbart utvalda välsmakande blommor (även bladen innehåller mycket arom).
Men som sagt, mitt första och hittills enda försök med Renfana doftade och smakade ungefär som målarfärg.
Det är stor skillnad på aromen från olika exemplar av Renfana, jag har faktiskt ibland repat av några blommor med bra och välbalanserad arom. Någon gång ska jag göra ett försök att extrahera enbart utvalda välsmakande blommor (även bladen innehåller mycket arom).
Men som sagt, mitt första och hittills enda försök med Renfana doftade och smakade ungefär som målarfärg.
"F?r mycket alkohol ?r ett helvete, men lagom ?r aldrig tillr?ckligt!"
Snaps av Renfana ?
Fy fan, ja då hoppar jag nog över denna variant jag också. Kul att några testat dock !
-
- Föredetta admin
- Inlägg: 916
- Blev medlem: sön okt 03, 2004 2:00
Snaps av Renfana ?
Nu upptäckte jag att jag nog lät det dra alldeles för länge. Mer lämpligt är tydligen 1 dl blommor till 70 cl sprit som sen får dra i max ett dygn.
Jag får pröva och se om det blir bättre.
MVH
//MajorTom
Jag får pröva och se om det blir bättre.
MVH
//MajorTom
Snaps av Renfana ?
Har inte provat, men från P.V. Glob Brennevinsboken:
Reinfann er kanskje den bitreste som brukes (används) til krydderbrennevin....... Blomster eller blader has på flaske etter et par dagers tørking i skyggen. De dekkes med alkohol og trekker 2-3 dager, hvorefter essensen siles fra. Må fortynnes mye før den brukes.
Renfana är et gammalt abortmedel, så... !
Några örtar behöver torkas lite för at kumarinen skal utväcklas. Renfana er måhända en av dom?
Reinfann er kanskje den bitreste som brukes (används) til krydderbrennevin....... Blomster eller blader has på flaske etter et par dagers tørking i skyggen. De dekkes med alkohol og trekker 2-3 dager, hvorefter essensen siles fra. Må fortynnes mye før den brukes.
Renfana är et gammalt abortmedel, så... !
Några örtar behöver torkas lite för at kumarinen skal utväcklas. Renfana er måhända en av dom?
- Kryddvittran
- Turbojäsare
- Inlägg: 32
- Blev medlem: mån jan 24, 2022 17:50
- Utrustning: Inget ännu
- Ort: Umeå
Re: Snaps av Renfana ?
Gjorde nu denna sensommar en snaps av renfana som vart vädligt god, recept:
1/4 dl blommor från renfana
35 cl sprit
Lät detta stå i ett dygn, färgen blev lätt brungrön, smaken både bitter och blommig, samt hade en del karaktär av själva lukten av renfana i smaken
Tricket för att få nåt drickbart är som tidigare nämnt i tråden, att inte låta den stå för länge.
//Kryddvittran
1/4 dl blommor från renfana
35 cl sprit
Lät detta stå i ett dygn, färgen blev lätt brungrön, smaken både bitter och blommig, samt hade en del karaktär av själva lukten av renfana i smaken
Tricket för att få nåt drickbart är som tidigare nämnt i tråden, att inte låta den stå för länge.
//Kryddvittran
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster