Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bryggåret 2021

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Petter_
Finjäsare
Inlägg: 92
Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
Utrustning: Brygghinkar
Ort: Strax norr om Sundsvall

Bryggåret 2021

Inlägg av Petter_ »

Så är mitt första bryggår snart till ända, och jag tänkte sammanfatta vad jag har gjort med lite kommentarer kring resultaten.
Recept och brygglogg finns till de flesta om någon skulle vara intresserad av något specifikt.

Mousserande äpple 25 l, 12% - Misslyckat experiment med sötningsmedel och flaskjäsning.
Rödbetsvin 5 l, 12% - Anpassat efter Ranalds recept från denna tråd https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24185 Mycket bra vin, kommer att göras igen i större batch.
Ingefäravin 10 l, 18% - Klarnat men inte buteljerat. Bra bett, men svårt att veta användningsområde. Drinkbas kanske? https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24188
Kiwi 10 l, 14% - Helt ok vitt vin. Lite väl lite kiwi och för mycket lime. Behöver inte göras igen.
7x frukt 10 l, 14% - Hopplock av blandade frukter som slutade nånstans mellan rött och rosé. Inget som hamnar på löpsedeln.
Banan 20 l, 16% - Överraskande bra resultat. Kommer att göras igen med smärre modifikationer. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24213
Rosé 10 l, 11% - Kiviks bärdrycker (svarta vinbär, björnbär och smultron). Lätt och fräscht sommarrosé, kan bli ett årligt inslag.
Rosébubbel 10 l, 12% - Misslyckat experiment #2 med sötningsmedel och flaskjäsning. Gjort på smultronjuice. Köpte kolsyreanläggning efter detta :)
Björk 10 l, 11% - Klarnat men inte buteljerat. Torrt och fräscht, klart godkänt.
Amarone 25 l, 14% - Winexpert Private reserve kit. Mycket bra. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=8&t=24316
Dadlar 10 l, 13% - Gjort på dadeldeg, grymt mycket bottensats. Något spritigt i smaken ännu, så det får stå på bulklagring ett tag till.
Maskrosvin 10 l, 14% - Bulklagras. Kommer att buteljera hälften och använda resten till Midsommarvin. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24197
Häggblomsvin 10 l, 12% - Bulklagras. Kommer att buteljera hälften och använda resten till Midsommarvin.
Röllika 5 l, 12% - Bulklagras. Kommer att användas till Midsommarvin.
Rosenvin 5 l, 12% - Bulklagras. Kommer att användas till Midsommarvin.
Vattenmelon/päron 5l, 12% - Överraskande bra vitt på Kiviks bärdryck. Kommer göras igen och bli typ husets vita 😊
Blåbär/lime 8 l, 11% - Inte alls bra. Smakar kemiskt. Gjord på Eldorados fruktdryck.
Rabarberbubbel 25 l, 13% - Flaggskeppet 2021, står på flaskjäsning för tillfället. Tillverkas enligt traditionella metoden, så det ska bli riktigt spännande att se resultatet nästa år.
Mjöd 10 l, 12% - Står på damejeanne tills det är helt utjäst. Siktar på ett torrt, naturellt mjöd.
Rött, 25 l, 15% - Enligt modifierat recept. De provsmak jag gjort visar på fantastisk potential. Klarnas för tillfället. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24326 - recept 3
Blåbär 2021, 25 l, 14% - Står fortfarande på jäsning. Tänker låta denna ta tid och jäsa ut mer än 2020 gjorde som var lite för söt. Bra potential. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24326 - recept 1-2
Lingon/äpple sherry 5 l, 17% - Bulklagras, ej testad. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24353
Hallon/rönnbär sherry 5 l, 17% - Bulklagras, ej testad. https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=24353
Plommonvin 10 l, 12% - Står på klarning, bra potential, trevligt och fräscht vitt.
"Amaronia" 15 l, 14% - Experiment på bara aronia. Väntas bli strävt.
Risvin 5 l, 18% - Bara för att ha ett risvin till sushin. Gjort på sushiris och kinesisk jäst. Ej testad ännu.
Icewine 11 l, 16% - Winexpert kit, bra dessertvin, men inget man behöver 11 liter av. Köptes på rea.
Rött kit 25 l, 14% - Winexpert LE21 kit (grenache, shiraz, tannat), står på klarning. Provsmakat med mycket gott resultat.


Tur att man har stor jordkällare och är törstig :D
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken :thumbup:
Användarvisningsbild
Vresros
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: mån jan 17, 2022 17:38
Utrustning: Damedunk

Re: Bryggåret 2021

Inlägg av Vresros »

Inspirerande sammanfattning och imponerande omfattning! Inte minst är dina egna omdömen till nytta för andra med växande jäsmani.
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Bryggåret 2021

Inlägg av Fisken »

Som sagt, imponerande antal jäsningar! Varför blev flaskjäsningarna misslyckade? Var inne på din profil men hittade inga bryggloggar för dem. Och hur blev flaggskeppsvinet?
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster