Hej Bryggforum,
Min första tråd här och vill dela med mig av mitt första försök på rabarbervin men också mitt första försök på mousseande!
Jag har gjort en mini-sats som just i denna stund ligger och gosar med pectalaset i en hemmagjord 5-liters jäshink.
5-litersjäshink
600 g rabarber (i detta fall frusen)
500 g socker
1 ml Pectalase
1g Vinkrita (slammad)
3 liter vatten
Halvt jästpaket (mousserande)
En kvarts ekspiral
Häll 1,5 l kokande vatten på rabarbern. Krossa rabarbern med lämpligt verktyg (potatisstöt) Vänta tills temperaturen är mellan 40-45 grader. Tillsätt pectalase, vinkritan och ekspiralen och rör om. Sätt på locket och låt stå i 24 h.
Efter 24 h koka upp 1,5 liter vatten och tillsätt sockret. Öppna behållaren med rabarberblandningen och tillsätt sockervattnet. Låt stå tills temperaturen är mellan 25-30 grader och tillsätt jästen. Mät och skriv ner sockermängden med hjälp av en oechsle-vikt/mätare.
Låt stå i 2-3 dagar, sila sedan ut rabarbern, häll upp i ny steriliserad jäshink och låt stå i ytterligare 15-20 dagar under tillsyn.
Kontrollera sedan sockermängden med oechsle-vikt/mätare och se hur lång jäsning som är kvar, alternativt vänta tills satsen slutat jäsa helt och hållet.
Tillsätt eventuellt socker och häll upp i flaska för efterjäsning och kolsyreproduktion. (ifall man väntat till att satsen har slutjäst så tillsäts alltid socker, ca en tesked socker per 75 cl flaska).
Kom gärna med tips på vad som kan förbättras!
Tack o hej.
Recept på rabarber-bubbel
Re: Recept på rabarber-bubbel
Hej och välkommen till forumet!
Jag har aldrig gjort vin på rabarber, så neutraliseringen av oxalsyran kan jag inte riktigt uttala mig om, men annars låter metoden helt rätt!
Däremot funderar jag på vad du satsar på för alkoholhalt, Rabarber verkar innehålla väldigt lite socker, bara något gram / 100g. Med enbart 500g socker kommer alkoholhalten hamna på ca 6%
Jag har aldrig gjort vin på rabarber, så neutraliseringen av oxalsyran kan jag inte riktigt uttala mig om, men annars låter metoden helt rätt!
Däremot funderar jag på vad du satsar på för alkoholhalt, Rabarber verkar innehålla väldigt lite socker, bara något gram / 100g. Med enbart 500g socker kommer alkoholhalten hamna på ca 6%
Re: Recept på rabarber-bubbel
Hej, tack för din kommentar!
Jag satt precis och funderade på detta när jag såg att du skrivit.
Har justerat dosen till 800 g rabarber och 900 g socker med 130 g sirap för att få ungefär en alkoholhalt på 16%
Har funderat på smaken av sirap som substitut för socker ett tag och körde en liten dos i denna satsen.
Jag satt precis och funderade på detta när jag såg att du skrivit.
Har justerat dosen till 800 g rabarber och 900 g socker med 130 g sirap för att få ungefär en alkoholhalt på 16%
Har funderat på smaken av sirap som substitut för socker ett tag och körde en liten dos i denna satsen.
Re: Recept på rabarber-bubbel
Ursäkta, jag läste för snabbt, trodde satsen var på 5l inte 3. Då skulle ju den potentiella alkoholhalten hamna på ca 10% med 500g socker. Om du tillsttter 1kg blir det ju snarare 20% det är ju lite i högsta laget kanske
Re: Recept på rabarber-bubbel
Hade ett kilo rabarber i frysen , tinade , mixade till smörja, på med socker och vitvinsjäst. Filtrades jäste ut sockret. Provade med lite extra socker men de jäste inte mer. Smakade på resultatet .... vilken miss! Inget som smakade rabarber . Man ska nog ha en blandning av bär o frukt ..... Plommon till exempel . Plommonvin lyckas jämt!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster