Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

SockerPrima till 2,5 bar.

Grundläggande utrustning och teknik.
nemo74
Finjäsare
Inlägg: 68
Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
Utrustning: Standard Vin/cider
Ort: Kristianstad

SockerPrima till 2,5 bar.

Inlägg av nemo74 »

Tjenixen.. tänkte bara dra upp en snabb fråga som jag inte kan hitta info om. Så nån här kanske kan bistå :)
Jag har ett par sånna PartyFat (5L) med en säkerhetsventil till den ena och en vanlig plugg i dom andra och den ska lösas ut på 2,5 bar.

Så frågan är alltså hur mycket Primsocker motsvarar 2,5 bar?

Enligt butikerna så rekommenderas man att tillsätta högst 4 gram socker per liter öl.
Innebär det då att 2,5 bar är samma tryck som 4g då eller dom bara "killgissar"?
Jag brukar ju ha 8g per liter normalt. Vet inte riktigt om man vågar prova :)
Känns som det kan smälla rätt bra om det brister. :)

https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... t-partyfat
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... l-partyfat

/nemo
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: SockerPrima till 2,5 bar.

Inlägg av Fisken »

För att beräkna hur stor sockertillsats som behövs: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Tabell som visar förhållande mellan volymer kolsyra och tryck vod olika temperaturer: https://maltmagnus.se/image/2266/kolsyreschema2.jpg

Om man använder sidorna ovan kan man se att 8 gram socker/liter blir ungefär 2,5 bar vid 20 grader, kanske lite mer (tabellen går inte så högt, så går inte att se)

Tror verkligen inte att något kommer sprängas av det, men kan ändå vara värt att dra ner till 4-5 gram per liter eftersom du annars kommer få problem med skum.
nemo74
Finjäsare
Inlägg: 68
Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
Utrustning: Standard Vin/cider
Ort: Kristianstad

Re: SockerPrima till 2,5 bar.

Inlägg av nemo74 »

Fisken skrev: mån nov 14, 2022 19:08 Tror verkligen inte att något kommer sprängas av det, men kan ändå vara värt att dra ner till 4-5 gram per liter eftersom du annars kommer få problem med skum.
Tack för svar.. Jag har ett fat med cider och ett fat med julöl med 8g/L i båda.. så får se om det blir nåt om 2v :)
Kanske blir för mycket tryck till skummet som du säger.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst