Hej!
Jag har ett återkommande problem med att mitt vin fortsätter jäsa efter buteljering men jag tycker jag rengör ordentligt och sanerar OCH har i en jäkla massa vinsvavel (två påsar till ca 20 liter vin) när det är dags och det jäst färdigt. De ligger kallt resten av året också kring 10-15 grader och mörkt under huset.
Tips, idéer??
Hur dödar man jäsningen effektivast?
Re: Hur dödar man jäsningen effektivast?
Kanske ej är tillräckligt med bara vinsvavel:
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=23668
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=23668
Re: Hur dödar man jäsningen effektivast?
Ok köpte två påsar "Jässtopp" på pgw, varje ska räcka till 23 liter så en påse bör räcka för mig. Antar det ger smak och måste luftas mer ju mer av detta man har i. Men som sagt händer allt för ofta jag råkar ut för "vildjäsning" eller egentligen fortsatt jäsning kanske är rätt formulering.Andy skrev: ↑fre okt 07, 2022 16:02 Kanske ej är tillräckligt med bara vinsvavel:
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=23668
https://www.pgw.se/jasstopp-for-vin-pase-2.html
Jässtopp för vin (påse 2)
VIKT: 10 G
Kaliumsorbat och vinsvavla. Räcker till 23 liter vin.
Re: Hur dödar man jäsningen effektivast?
Vinsvavla bildar en gas som så småningom försvinner. Därför kan man t.ex. svavla must för att döda vildjäst innan man börjar jäsa.
Så även om vinsvavla kan användas för att stoppa jäsningen så förhindrar det inte att det börjar jäsa igen.
Jässtoppet innehåller kaliumsorbat som är ett konserveringsmedel som blir kvar i vinet, vilket omöjliggör ytterligare jäsning även om man stoppar i mer jäst.
Så även om vinsvavla kan användas för att stoppa jäsningen så förhindrar det inte att det börjar jäsa igen.
Jässtoppet innehåller kaliumsorbat som är ett konserveringsmedel som blir kvar i vinet, vilket omöjliggör ytterligare jäsning även om man stoppar i mer jäst.
Re: Hur dödar man jäsningen effektivast?
Om jäsningen fortsätter betyder det att det fortfarande finns substrat - socker - att jäsa . Du får starkare vin. Om du gör vin på egen frukt och doserar sockret ska du ha en oechslemätare och låta det jäsa färdigt
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster