Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Jästid

Grundläggande utrustning och teknik.
Baloo
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån okt 04, 2021 20:34
Utrustning: Brewmonk 30

Jästid

Inlägg av Baloo »

Hej,
En kanske dum fråga kanske men jag ska brygga en skärgådsöl lager recept från brewfather och undrar hur jäsningen går till.
Det står att man ska jäsa 21 dagar i 10c och sedan 21 dagar 2c min fråga är om det verkligen ska stå så länge i jäshinken som 42 dagar eller om de sista 21 dagarna är kolsyrejäsningen efter tappning till flaska/fat?
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Jästid

Inlägg av Michael »

Ingen dum fråga.

Ölen behöver lagras och klarna vilket lager gör i 3-4 veckor vid 2°
Du kan och bör kombinera kolsyrejäsningen med lagringen så du är rätt på det. Låter du ölen stå i jäshinken är risken rätt stor att ölen blir oxiderad.

Ta gärna och höj tempen till 16-20° den sista veckan av 10° perioden för att låta jästen städa upp. Kyl sen och tappa på flaska.
Du kommer att kunna följa hur diset i flaskorna sjunker efter hand som tiden går i 2°

Lycka till
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster