Hej,
En kanske dum fråga kanske men jag ska brygga en skärgådsöl lager recept från brewfather och undrar hur jäsningen går till.
Det står att man ska jäsa 21 dagar i 10c och sedan 21 dagar 2c min fråga är om det verkligen ska stå så länge i jäshinken som 42 dagar eller om de sista 21 dagarna är kolsyrejäsningen efter tappning till flaska/fat?
Jästid
Re: Jästid
Ingen dum fråga.
Ölen behöver lagras och klarna vilket lager gör i 3-4 veckor vid 2°
Du kan och bör kombinera kolsyrejäsningen med lagringen så du är rätt på det. Låter du ölen stå i jäshinken är risken rätt stor att ölen blir oxiderad.
Ta gärna och höj tempen till 16-20° den sista veckan av 10° perioden för att låta jästen städa upp. Kyl sen och tappa på flaska.
Du kommer att kunna följa hur diset i flaskorna sjunker efter hand som tiden går i 2°
Lycka till
Ölen behöver lagras och klarna vilket lager gör i 3-4 veckor vid 2°
Du kan och bör kombinera kolsyrejäsningen med lagringen så du är rätt på det. Låter du ölen stå i jäshinken är risken rätt stor att ölen blir oxiderad.
Ta gärna och höj tempen till 16-20° den sista veckan av 10° perioden för att låta jästen städa upp. Kyl sen och tappa på flaska.
Du kommer att kunna följa hur diset i flaskorna sjunker efter hand som tiden går i 2°
Lycka till
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster