Hej
Funderar på att montera en " 2" 51mm OD64mm Soxhlet Extractor for distillation " på kolonnen för att få ut lite mer smak.
Min fråga är var på kolonnen den gör sig bäst ? Apparaten är under konstruktion och består för närvarande av rostfri öltunna på 30 l med 2x 1500w element monterade. tri clamp 2" rör 50 cm och sedan ett 40 cm rör sedan en 45 böj och ett 35 cm rör där reflux spiralen sitter.
Funderar på att sätta den innan 45 böjen på 40 cm röret. hoppas ni förstår vad jag menar.
Micke
smaksättning
Re: smaksättning
Du får nog förklara vad det är och hur den används och varför. Jag har aldrig hört talas om det.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: smaksättning
Hej
Tanken är att ångorna ska gå igenom den och ta smak av innehållet i cylindern i mitten . Googla på "51mm OD64mm Soxhlet Extractor for distillation"
Så ser man hur den ser ut. Den är i rostfritt och säljs på aliexpress. Finns liknande för gin smaksättning. Jag vet inte så mycket om den själv. Som sagt kolonnen är under byggnation och jag leker med lite idéer.
Grundtanken är att framställa calvados så jag tänkte köra utan fyllning i kolonnen för att få ut så mycket smak som möjligt.
Micke
Tanken är att ångorna ska gå igenom den och ta smak av innehållet i cylindern i mitten . Googla på "51mm OD64mm Soxhlet Extractor for distillation"
Så ser man hur den ser ut. Den är i rostfritt och säljs på aliexpress. Finns liknande för gin smaksättning. Jag vet inte så mycket om den själv. Som sagt kolonnen är under byggnation och jag leker med lite idéer.
Grundtanken är att framställa calvados så jag tänkte köra utan fyllning i kolonnen för att få ut så mycket smak som möjligt.
Micke
Re: smaksättning
Den där är väl för att smaksätta med kryddor eller liknande tror jag. Som nån typ av ginbasket. Ska du göra calvados är det potstill som funkar bäst. En tom kolonn blir samma sak. Tre rundor i potstillmode så blir det bra.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: smaksättning
Hej
Ok man ska kanske inte krångla till det i onödan.
Som glad nybörjare undrar jag vad som egentligen menas med att köra 3 gånger. Tar du bort den första decilitern och den sista häller tillbaka resten och kör igen
Micke
Ok man ska kanske inte krångla till det i onödan.
Som glad nybörjare undrar jag vad som egentligen menas med att köra 3 gånger. Tar du bort den första decilitern och den sista häller tillbaka resten och kör igen
Micke
Re: smaksättning
Första gången blir det en ren strip. Alltså full effekt hela tiden. Du kan ta bort det allra första, och sen kör du tills du har typ ingen alkohol i det som kommer ut. Brukar betyda att du har lowine med 20-30 %. Sen kör du detta en gång till, en "spiritrun". Då kan du göra lite grova cuts på heads . Det finns lite olika metoder och åsikter om hur detta ska göras. Personligen brukar jag bryta när jag är nere på ca 15-20% i papegojan. Sen späder jag ner till ca 40% och kör en gång till. Då gör jag noggranna cuts både på heads och tails. När du kör tredje varvet kan det löna sig att hälla i lite koncentrerad äpplejuice i kokarn. Det förstärker äppelkaraktären på ett trevligt vis. Ett annat sätt är att köra med plattor eller med thumper. Med thumper kan du strippa med äppelresterna i thumpern.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: smaksättning
Tackar nu börjar det klarna !
Re: smaksättning
En sån där soxhlet extraktor används inte riktigt till destillation på det sättet vi diskuterar här.
Det är en väldigt smart apparat, men slutprodukten är tänkt att rinna tillbaka ner i kokkärlet. Dessutom används dom för att dom är väldigt effektiva, så om man inte vill göra tinkturer eller väldigt starka extrakt är det nog inte helt rätt för smaksatt sprit.
Här har du en väldigt bra video som förklarar hur dom funkar:
Principen är densamma för den du länkade till. Jag tror den främst är tänkt till att extrahera aktiva ämnen ur en viss ört som inte är laglig i Sverige
Det är en väldigt smart apparat, men slutprodukten är tänkt att rinna tillbaka ner i kokkärlet. Dessutom används dom för att dom är väldigt effektiva, så om man inte vill göra tinkturer eller väldigt starka extrakt är det nog inte helt rätt för smaksatt sprit.
Här har du en väldigt bra video som förklarar hur dom funkar:
Principen är densamma för den du länkade till. Jag tror den främst är tänkt till att extrahera aktiva ämnen ur en viss ört som inte är laglig i Sverige
Re: smaksättning
Har spanat en hel del på thumpers. Förutom att ha mäsk i dom ser det ut att fungera fint att ha dom som smaksättare. Fylla den med frukt etc.
Det finns en hel del klipp på youtube om detta. Jag håller nog med om att en soxhlet extraktor inte är det bästa sättet. Man får helt enkelt prova sig fram lite. Man kan kanske få till ett mellanting mellan en soxhlet... och en ginbasket
Det finns en hel del klipp på youtube om detta. Jag håller nog med om att en soxhlet extraktor inte är det bästa sättet. Man får helt enkelt prova sig fram lite. Man kan kanske få till ett mellanting mellan en soxhlet... och en ginbasket
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster