Hej!
Ber ödmjukast om ursäkt om det finns ett mer passade ställe att skapa tråden!
Hur som, skriver ett gymnasiearbete om jäsningsprocesser. Har gjort ett experiment där jag bryggt lite olika satser mjöd och genomfört lite olika beräkningar. Frågan - har någon koll på hur FG-OG beräkningarna fungerar egentligen eller någon bra källa där det förklaras?
Exempelvis mätte jag OG och FG i en laddning mjöd och räknade sedan 70-(-1)/7,62 och fick ca 9,3 vol%, detta enligt https://www.hembryggeriet.se/hydrometer-oel där hydrometern inhandlades. Förstår bara inte vad konstanten 7,62 innebär? Eller dom andra konstanterna i de andra formlerna. Och i den satsen borde det blivit 12vol%, vilket jag fick i de andra beräkningara, använde 12x17x1 g socker. Varför skiljer det så mycket?
Stort tack!
Beräkningar alkoholstyrka - Hjälp uppskattas!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Beräkningar alkoholstyrka - Hjälp uppskattas!
Då det är ett arbete vill du naturligtvis lära dig och Då ska jag inte slänga fram svaret i en post, det och jag är lat och rätt kass på att skriva förklarande. Konstanten är en uppskattning, det finns flera sätt att uppskatta alkoholen. Labanalys är väl den enda relativt exakta metoden.
Länkar dig läsning som kan ta dig vidare.
http://www.vinland.se/vinbryggning.html ... meter.html
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Oechsle
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcohol_by_volume
Länkar dig läsning som kan ta dig vidare.
http://www.vinland.se/vinbryggning.html ... meter.html
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Oechsle
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcohol_by_volume
Re: Beräkningar alkoholstyrka - Hjälp uppskattas!
Det där 7,62 har jag för mig vi kom fram till att det är en approximation.
Här finns en tråd där jag (som inte är kemist) försöker göra en korrekt beräkning utifrån de kemiska formlerna. Jag tror det blev rätt till slut.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22781
19 oktober 2016 är första försöket till beräkning, men där missade jag några detaljer. Den 19:e verkar jag fått ihop det mesta av beräkningen, men det som saknas är vad det blir för volym när man blandar vatten och etanol.
Eftersom 1 liter vatten plus 1 liter etanol inte blir 2 liter totalt.
Det är därför det är mycket enklare att räkna med massa än volym, men på slutet vill vi ju ha den där volymprocenten...
Det finns även den här lite nyare tråden, som kan ge lite lämplig input.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22939
Här finns en tråd där jag (som inte är kemist) försöker göra en korrekt beräkning utifrån de kemiska formlerna. Jag tror det blev rätt till slut.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22781
19 oktober 2016 är första försöket till beräkning, men där missade jag några detaljer. Den 19:e verkar jag fått ihop det mesta av beräkningen, men det som saknas är vad det blir för volym när man blandar vatten och etanol.
Eftersom 1 liter vatten plus 1 liter etanol inte blir 2 liter totalt.
Det är därför det är mycket enklare att räkna med massa än volym, men på slutet vill vi ju ha den där volymprocenten...
Det finns även den här lite nyare tråden, som kan ge lite lämplig input.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22939
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster