_Smaken_?
_Smaken_?
Hej!
Jag är novis på det här med att jäsa hemma, men funderar på att ge mig på någon form av cider (har ett vin som står och puttrar nu).
Jag har läst ett antal trådar här där folk beskriver att de använt köpejuice för att göra sin cider/äppelvin - och min fråga gäller inte om det funkar. Jag gissar att det mesta som innehåller socker kan jäsas till någon form av alkoholhaltig dryck...
Min fundering gäller snarare hur det _smakar_.
Jag vet ju att de sorterna som används vid ciderframställning är av andra sorter än de man äter eller gör juice av, och att de också smakar mycket annorlunda.
Så, hur smakar dessa cider eller viner som är jästa på köpejuice? Min _gissning_ är att de blir rätt fattiga i smaken när sockret har jäst bort - men jag _vet ju inte...
Jag är novis på det här med att jäsa hemma, men funderar på att ge mig på någon form av cider (har ett vin som står och puttrar nu).
Jag har läst ett antal trådar här där folk beskriver att de använt köpejuice för att göra sin cider/äppelvin - och min fråga gäller inte om det funkar. Jag gissar att det mesta som innehåller socker kan jäsas till någon form av alkoholhaltig dryck...
Min fundering gäller snarare hur det _smakar_.
Jag vet ju att de sorterna som används vid ciderframställning är av andra sorter än de man äter eller gör juice av, och att de också smakar mycket annorlunda.
Så, hur smakar dessa cider eller viner som är jästa på köpejuice? Min _gissning_ är att de blir rätt fattiga i smaken när sockret har jäst bort - men jag _vet ju inte...
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: _Smaken_?
Det blir en lättdrucken cider utan någon särskild karaktär. Den kan uppfattas som att den saknar kropp. Men, jag rekommenderar att du provar, så har du något att jämföra med framöver.
Re: _Smaken_?
Lite som jag misstänkte, då...
Kan man hjälpa upp det med lite olika bär, tro?
Har en fundering på att koka ihop lite fryst ”bärmix” och lingon och låta jäsa tillsammans med äpplejuicen. Skulle det ge lite mer kropp?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: _Smaken_?
Jadå.
Re: _Smaken_?
Förslag på lämplig jäst för en kolsyrad cider gjord på dessa ingredienser?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: _Smaken_?
Om du tänker göra tio liter kan du ta 15 pkt koncentrerad juice. Om jag minns rätt behövs då inget extra socker.
Det finns ciderjäst att köpa.
Det finns ciderjäst att köpa.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: _Smaken_?
Koncentrerad äppeljos innehåller i storleksordningen 100g socker per liter koncentrat, vilket ger strax under 6% ABV fullt utjäst.
Re: _Smaken_?
Har gjort på Bravo, ciderjäst, blåbär och lite ekspån. Inte färdig men verkar lovande! Dock inte som med riktig must!!
Re: _Smaken_?
Men man brygger väl inte cider på rent juicekoncentrat?
Jag läste i ett svar jag fick i en annan tråd att man räknar ut teoretisk alkoholhalt genom att dividera sockerhalten (g/l) med 17 - och jag antar att det är så du har räknat här?
Min vidarefundering blev då; om jag brygger på drickfärdig juice - blir alkoholhalten verkligen inte högre än knappa 0,6% (vilket den teoretiska uträkningen ger)? Och hur gör de riktiga ciderhusen i England och Frankrike för att brygga cider med en alkoholhalt på 4-5% - för de får väl inte tillsätta varken socker eller alkohol och fortfarande kalla det cider? Eller har de extremt kolhydratrika äppelsorter i sin process?
Re: _Smaken_?
Tänkte vidare:
Använder de enzymer (pectolas) som bryter ner frukten och frigör mer kolhydrater som kan jäsa, och därför får en högre alkoholhalt än de annars skulle få?
Använder de enzymer (pectolas) som bryter ner frukten och frigör mer kolhydrater som kan jäsa, och därför får en högre alkoholhalt än de annars skulle få?
Re: _Smaken_?
Jag var lite dum igen...
Du menade naturligtvis 100 g/l i drickfärdig juice (från koncentrat)!
Du menade naturligtvis 100 g/l i drickfärdig juice (från koncentrat)!
Re: _Smaken_?
Men inte kommer väl jag ihåg vilken alkoholhalt det blev. Det är nog en 7 - 8 år sedan jag gjorde någon ciderliknande produkt. Det gick åt som smör i solsken på några evenemang där folk fick smaka.
Du får blanda till en sats med 12 pkt och mäta och räkna. Blir det för svagt tömmer du i något pkt extra.
Du får blanda till en sats med 12 pkt och mäta och räkna. Blir det för svagt tömmer du i något pkt extra.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster