Tjena, har återigen för två veckorsen dragit igång 3 omgångar med mjöd, likt förra gången glömde jag att start OE1...
Tror mig ha ett hum om hur man räknar ut detta värdet men rådfrågar här ändå!
1 Omgång med 10 liter vatten, 3,5 kilo honung samt 950gram hjortron.
1 Omgång med 10 liter vatten, 3,5 kilo honung samt 950gram björnbär/hallon.
1 Omgång med 9 liter vatten och 4,5 kilo honung som ska eftersötas efter jäsning.
Fråga 1
Hur funkar det att använda sig av uträknat OE1 när man tillsatt 950 gram bär efter att jäsning tagit fart?
Fråga 2
Ökar bären alkoholstyrkan eller kommer det likt i en bål att dra åt sig alkohol?
Bären har värmts upp till ca 75-80 grader celsius i 10 minuter och sen låtit svalna innan jag blandade ner det i satsen.
Anledningen till att jag frågar är för att jag tänkt stoppa jäsningen vid önskad alkoholhalt, tacksam för svar!
Hjortronmjöd, alkoholmätning??
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Hjortronmjöd, alkoholmätning??
Bär innehåller mycket vatten samt relativt lite socker och kommer således sänka alkoholhalten.
Edit. Dra åt sig alkohol? Va? Lägg av.
Edit. Dra åt sig alkohol? Va? Lägg av.
Re: Hjortronmjöd, alkoholmätning??
Gammal seglivad myt att bären suger åt sig alkohol, ungefär samma som att det blandas kräkmedel i köpesprit
Kan va så att alkohol sätter sig fast på ett bär och därför kan smaka alkohol, men den suger inte åt sig det så förlusten är nog rätt minimal.
Kan va så att alkohol sätter sig fast på ett bär och därför kan smaka alkohol, men den suger inte åt sig det så förlusten är nog rätt minimal.
Learning by doing is the shit
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst