Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Fråga om jäsning öl.

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Fråga om jäsning öl.

Inlägg av hellracer »

Hej. Jag har en liten fråga Ang jäsning av öl.
Jag satt en färdig sats med öl dagen efter jul och det stod att den skulle jäsa färdigt mellan 1 till 2 veckor men ölen verkar jäsa fortfarande ? Ska jag bara låta ölen vara eller va ska man göra ? :) tack på för hand.
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Fråga om jäsning öl.

Inlägg av Toffeln »

Skaffa en oeschlemätare. Kostar nästan ingenting och gör allt enklare.
Låt det jäsa klart. Mindre än ~1 bubbel/minut ungefär.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Fråga om jäsning öl.

Inlägg av hellracer »

Jo jag har en oeschlemätare nu men förstår mig inte på den
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Fråga om jäsning öl.

Inlägg av Toffeln »

Sätt den i ett mätglas och fyll med öl tills den flyter. Läs av var ytan ligger. Mät igen om några dagar. Är det oförändrat så har det jäst färdigt.
Uträkningar osv finns det både appar, pdfer, onlineverktyg och papper och penna för.
Vissa visar 0 och andra 1. för vatten, det är samma skala bara att man tar bort ettan vid ölsammanhang.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Fråga om jäsning öl.

Inlägg av hellracer »

Jag kollade nu och den står på 10. Bifogar en bild oxå. Jag har kollat innan och jag har för mig att den visade 10 då oxå. Då borde ölen va klar va ?
Bilagor
20200226_090240-774x1032.jpg
20200226_090240-774x1032.jpg (157.55 KiB) Visad 1905 gånger
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Fråga om jäsning öl.

Inlägg av Toffeln »

Ja vid det här laget bör det vara färdigt. Speciellt med tanke på att det ser ut slm ölen är blank. Vid jäsning är ölen oftast ganska grumlig.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst