Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rågöl?

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Rågöl?

Inlägg av Dr snuggels »

Finns det någon där ute som har bryggt öl på enbart rågmalt?
Vilken jäst kan tänkas passa? Lager? Vete?

Andra tips?
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Rågöl?

Inlägg av Dr snuggels »

Nu har jag bryggt på enbart rågmalt. La enris i botten innan lakning.
Tog lång tid att laka, blev slabbigt, lite geleaktigt nästan.
Men vörten blev god.
Veteölsjäst på detta o nu jäser det på bra.
Edholm83
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: ons jul 18, 2018 11:30

Re: Rågöl?

Inlägg av Edholm83 »

bevakar resultatet :D
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Rågöl?

Inlägg av Toffeln »

Vad fick du ut för og? Laktemp? Mängd? L/kg? Tid? Vilken jäst använder du?
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Rågöl?

Inlägg av Dr snuggels »

Tyvärr är det inte så många av de frågorna jag kan svara på.
Inte exakt i alla fall.
Jag mäter sällan OG, men skulle tro att jag låg mellan 1060-1070 någonstans.
Detta var ett litet test med endast 2 kg rågmalt.
Humle kommer jag inte ihåg, troligtvis hemmaodlad av några sorter.
Vetejäst av någon slag, torrjäst köpt på humlegården.
Temperatur typ 67 grader.
Fick ut kanske 5 liter i jäskärlet, men det var lite trixit att laka ur.
Om jag gör om detta får jag nog försöka med att ha i lite torkad vass i bitar för att det att laka smidigare.

Om detta verkar oklart så är det tyvärr sättet jag numera brygger öl. Utan att ta det på så stort allvar.
Märkligt nog brygger jag väldigt god öl.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Rågöl?

Inlägg av Dr snuggels »

Får börja med att ta tillbaka att jag brygger bra öl!
Min rena Rågöl är nu kolsyrad och avsmakad.
Mycket märklig öl, konsistensen blev lite som kolsyrat snor.
Smaken blev bra, men den något sega konsistensen gör att allt annat hamnar i bakgrunden.
Något hög smak av enriset.
Kommer att spara en flaska ett tag för att se om det kommer sig.
Annars blir det nog ett nytt försök i vår med kanske 20-30% rågmalt för att se hur det tar sig ut.
Jag provar nog att mälta svedjeråg för att se hur det tar sig ut i en öl.
Användarvisningsbild
HackKing
Bryggmästare
Inlägg: 284
Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
Utrustning: FastFerment
Ort: I din dator

Re: Rågöl?

Inlägg av HackKing »

Gjorde Mangrove Jack's Rye IPA, ganska kraftig maltsmak, annorlunda.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster