Finns det någon där ute som har bryggt öl på enbart rågmalt?
Vilken jäst kan tänkas passa? Lager? Vete?
Andra tips?
Rågöl?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Rågöl?
Nu har jag bryggt på enbart rågmalt. La enris i botten innan lakning.
Tog lång tid att laka, blev slabbigt, lite geleaktigt nästan.
Men vörten blev god.
Veteölsjäst på detta o nu jäser det på bra.
Tog lång tid att laka, blev slabbigt, lite geleaktigt nästan.
Men vörten blev god.
Veteölsjäst på detta o nu jäser det på bra.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Rågöl?
Vad fick du ut för og? Laktemp? Mängd? L/kg? Tid? Vilken jäst använder du?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Rågöl?
Tyvärr är det inte så många av de frågorna jag kan svara på.
Inte exakt i alla fall.
Jag mäter sällan OG, men skulle tro att jag låg mellan 1060-1070 någonstans.
Detta var ett litet test med endast 2 kg rågmalt.
Humle kommer jag inte ihåg, troligtvis hemmaodlad av några sorter.
Vetejäst av någon slag, torrjäst köpt på humlegården.
Temperatur typ 67 grader.
Fick ut kanske 5 liter i jäskärlet, men det var lite trixit att laka ur.
Om jag gör om detta får jag nog försöka med att ha i lite torkad vass i bitar för att det att laka smidigare.
Om detta verkar oklart så är det tyvärr sättet jag numera brygger öl. Utan att ta det på så stort allvar.
Märkligt nog brygger jag väldigt god öl.
Inte exakt i alla fall.
Jag mäter sällan OG, men skulle tro att jag låg mellan 1060-1070 någonstans.
Detta var ett litet test med endast 2 kg rågmalt.
Humle kommer jag inte ihåg, troligtvis hemmaodlad av några sorter.
Vetejäst av någon slag, torrjäst köpt på humlegården.
Temperatur typ 67 grader.
Fick ut kanske 5 liter i jäskärlet, men det var lite trixit att laka ur.
Om jag gör om detta får jag nog försöka med att ha i lite torkad vass i bitar för att det att laka smidigare.
Om detta verkar oklart så är det tyvärr sättet jag numera brygger öl. Utan att ta det på så stort allvar.
Märkligt nog brygger jag väldigt god öl.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Rågöl?
Får börja med att ta tillbaka att jag brygger bra öl!
Min rena Rågöl är nu kolsyrad och avsmakad.
Mycket märklig öl, konsistensen blev lite som kolsyrat snor.
Smaken blev bra, men den något sega konsistensen gör att allt annat hamnar i bakgrunden.
Något hög smak av enriset.
Kommer att spara en flaska ett tag för att se om det kommer sig.
Annars blir det nog ett nytt försök i vår med kanske 20-30% rågmalt för att se hur det tar sig ut.
Jag provar nog att mälta svedjeråg för att se hur det tar sig ut i en öl.
Min rena Rågöl är nu kolsyrad och avsmakad.
Mycket märklig öl, konsistensen blev lite som kolsyrat snor.
Smaken blev bra, men den något sega konsistensen gör att allt annat hamnar i bakgrunden.
Något hög smak av enriset.
Kommer att spara en flaska ett tag för att se om det kommer sig.
Annars blir det nog ett nytt försök i vår med kanske 20-30% rågmalt för att se hur det tar sig ut.
Jag provar nog att mälta svedjeråg för att se hur det tar sig ut i en öl.
- HackKing
- Bryggmästare
- Inlägg: 284
- Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
- Utrustning: FastFerment
- Ort: I din dator
Re: Rågöl?
Gjorde Mangrove Jack's Rye IPA, ganska kraftig maltsmak, annorlunda.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster