Hur förvarar man turbojäst och även annan jäst bäst för att den ska hålla så bra som möjligt?
Ska det in i frys eller kylskåp eller klarar den sig bra i stabil rumstemp på 22c?
Kan 30c rumstemp döda den torra jästen i förpackningen efter ett par veckor eller är det bara vid jäsningen den är känslig och dör vi den tempen? Jag har nämligen haft en del jäst liggandes i 30c rumstemp ett tag.
Bästa föravaring för tubojäst?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 39
- Blev medlem: ons apr 10, 2019 20:47
Re: Bästa föravaring för tubojäst?
Kylskåpet brukar vara bästa platsen att förvara torrjäst.
Jag tror inte din jäst dött efter 30°C i några veckor.
Jag tror inte din jäst dött efter 30°C i några veckor.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Bästa föravaring för tubojäst?
kylskåpet för all jäst förutom turbo. turbo förvarar jag i soptunnan
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 39
- Blev medlem: ons apr 10, 2019 20:47
Re: Bästa föravaring för tubojäst?
Tack för svaren, nu så har jag flyttat allting ur frysen till kylskåp istället.
Om någon fler hoppar in här och undrar samma som jag så har jag läst mig till att frysen inte är bra om man har flytande jäst för jästcellerna kan förstöras när dom fryser.
Jag vet inte hur det är med torkad jäst men jag tror att den klarar av att frysas bättre eftersom den innehåller så väldigt lite vätska.
Men säkra före det osäkra, allt ligger i kylen istället nu.
Om någon fler hoppar in här och undrar samma som jag så har jag läst mig till att frysen inte är bra om man har flytande jäst för jästcellerna kan förstöras när dom fryser.
Jag vet inte hur det är med torkad jäst men jag tror att den klarar av att frysas bättre eftersom den innehåller så väldigt lite vätska.
Men säkra före det osäkra, allt ligger i kylen istället nu.
Re: Bästa föravaring för tubojäst?
Ja, så är det nog, det är ju vattnet som expanderar när det fryser och spränger cellväggarna. Det är därför frysta grönsaker blir så sladdriga när dom tinar.
Frysen är nog ok om det är helt torrt. Min erfarenhet är att torrjäst är ganska tålig. Jag har använt torrjäst som förvarats i rumstemperatur något halvår efter utgångsdatum. Det kanske tar lite längre tid för den att komma igång bara.
Turbojäst har jag inte lika mycket erfarenhet av, det är ju en blandning av torrjäst och väldigt mycket näring.
Frysen är nog ok om det är helt torrt. Min erfarenhet är att torrjäst är ganska tålig. Jag har använt torrjäst som förvarats i rumstemperatur något halvår efter utgångsdatum. Det kanske tar lite längre tid för den att komma igång bara.
Turbojäst har jag inte lika mycket erfarenhet av, det är ju en blandning av torrjäst och väldigt mycket näring.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster