Hej!
Har på jäsning Ekens 7-dagars Rosé. Som jässtopp finns medskickat både vinsvavel och kaliumsorbat.
1. Vilket av dessa ska tillsättas först?
2. Räcker det att skaka säg ca halv minut efter respektive tillsats?
3. Kan man tillsätta tillsats båda tillsatserna samtidigt, med skakning emellan?
I den medföljande guiden står enbart "Tillsätt jässtopp".
Jässtopp, vinsvavel - kaliumsorbat
Re: Jässtopp, vinsvavel - kaliumsorbat
Båda ingredienserna är jässtopp. Sorbatet är ett konserveringsmedel och svavlet bromsar jäsningen samt förhindrar oxidering. Tillsammans funkar dom som jässtopp.
Dom skall tillsättas samtidigt, när jäsningen avstannat och du skakat ur kolsyran. Det bästa är att blanda båda i ett par deciliter varmt vatten tills det löst sig och sen röra ner i vinet.
Dom skall tillsättas samtidigt, när jäsningen avstannat och du skakat ur kolsyran. Det bästa är att blanda båda i ett par deciliter varmt vatten tills det löst sig och sen röra ner i vinet.
Re: Jässtopp, vinsvavel - kaliumsorbat
Stort tack click! Oelche-mätaren visar +4, så vinet är utjäst och jag kan tillsätta jäststopp-påsarna. Men ska jag tillsätta klarningsmedlen före jäststopp? Har för mig att jag tidigare gjort tvärt om, först jäststopp, sedan klarningmedel. Eller är det inte så viktigt vilket som tillsätts först, jäststopp eller klarningsmedel ...
Re: Jässtopp, vinsvavel - kaliumsorbat
Om du skall använda klarningsmedel kan du göra det samtidigt i stort sett, spelar ingen jättestor roll tycker jag. Annars kan du låta det klarna först och jässtoppa i samband med att du tappar om.
Re: Jässtopp, vinsvavel - kaliumsorbat
Tack än en gång - nu är allt klart!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster