Hej bryggforum,
Jag har hittat en biodlare som jag köpt 3,5 kg honung av och tänkte göra 10 liter mjöd med detta.
Jag tänkte låta det åldras i två gallonflaskor till någon gång denna höst eller vinter och vill ha en smak som passar dessa årstider och tänkte då ha lite äpple och kanelsmak.
Den jäst jag ska använda (Mangrove Jack mjöd jäst) kommer vilja äta upp det socker jag sätter i upp till 17% om jag inte har fel och kommer ge mig ett torrt mjöd. Detta är något jag vill undvika eftersom jag vill ha ett lite sötare mjöd.
Min plan är då att stoppa in ca 0,5 kg äpplen i början av sekundären och efter några dagar hälla i jässtopp och ett par kanelpinnar så att inte all sötma från mina äpplen blir omvandlat till alkohol och jag får kvar ett lite sötare mjöd (anledningen att jag inte vill hälla i jässtopp direkt är för att jag vill utvinna någon decimal extra alkohol från äpplena och inte få allt för stark äppelsmak) Är det en bra idé att dela upp sekundären i två etapper (först äpplena och sen jässtopp/kanelpinnar) eller ska jag bara strunta i det och ta in allt samtidigt och inte dela upp det?
Är ganska ny till mjöd och hembrygg generellt så ursäkta mig om min terminologi inte stämmer.
Dela upp sekundären i etapper
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tis jan 02, 2018 19:55
Re: Dela upp sekundären i etapper
Jag brukar ha i frukt direkt och kryddor i sekundär. Vet inte om du använder hydrometer, men det är ett måste. Låt honungen och äpplena jäsa ihop tills du är nere på 1,020 ungefär om du vill ha ett sötare mjöd. Sen slänger du i jässtoppen, låter den döda jästen och för över till nya jäskärl och släng i kanelen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst