Hej! Ska sätta igång min andra sats mjöd snart.
Min första sats såg ut såhär:
25 liter källvatten
5 kilo ljunghonung från en lokal biodlare + 1 kilo till utblandat med 0.5 liter vatten (tillsattes efter 1 mån)
White labs - sweet mead/wine
Öppnade väldigt sällan kärlet för att göra något, lät det mest stå. Det jäste i 2 månader och tre veckor.
Resultatet blev lättdrucket vitt vin med en härlig touch av honung men blev aningen smaklöst.
Samt att det är mycket jästfällning i flaskorna trots att jag inte tog något från jästfällningen längst ner i kärlet.
Min nästa sats ska se ut såhär:
13 liter källvatten
3 kg honung
White labs - sweet mead/wine ELLER Lavin D47
Hälla i jästnäring i början samt efter 48h och igen efter 48h
Vad tror ni om den nya satsen? Vill gärna få mer karaktär på mjödet så är hemskt tacksam för tips
Har även sett att somliga häller över mjödet till ett annat kärl när jästen lagt sig längst ner, har någon erfarenhet av detta?
Tack på förhand
Länkar till jästerna:
https://shop.humle.se/jast/vinjast/flyt ... abs-wlp720
https://shop.humle.se/jast/vinjast/torr ... injast-5-g
Andra bryggningen, tips och åsikter?
Re: Andra bryggningen, tips och åsikter?
Nu kanske du har satt mjödet, men mitt tips är att använda kryddor eller kombinera honung med annan frukt. Äpple och honung är populärt (cyser) men inte särskilt gott enligt mig. Behövs något mer för att få lite smak, tex citron, blåbär... har dessvärre inget recept att dela.
Re: Andra bryggningen, tips och åsikter?
Det känns spontant som att ditt nya recept kommer att ge ett väldigt torrt mjöd, Vad blev slut OE på ditt första?
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster