Så mycket och goda äpplen i år. Provar och gör mitt första vin av egna äpplen.
Inköpte PGWs "vinfabrik", har ju ingen erfarenhet alls så följer receptet till bokstaven.
Min fråga, i PGW's 25 liters jäs hink är det väldigt mycket äpplen och jämförelsevis lite vatten tycker jag. I bruksanvisningen står "Fyll på med kallt vatten till en totalvolym av 20-22 liter" innan jästen ska i. Menar man, totalvolymen äpplen + vatten eller totalvolym vatten? Det följde ju med två jäs hinkar så plats finns ju men då får jag dela upp satsen. Nybörjare som sagt
Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Totalvolym brukar mena den totala volymen. Allt + allt.
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Hur mycket äpplen hade du i och hur behandlade du dom innan du hällde på vattnet? Med äpplen och viss annan frukt som innehåller mycket vätska brukar det bli bäst att musta (göra juice) på frukten och jäsa denna. Det funkar med vatten också, men har en tendens att bli lite blaskigt enligt mig.
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Tolv kilo äpplen, Finfördelade och i lagda i jäs kärlet nådde de upp till 18 liters strecket. Sen skulle det till 10 liter hett vatten och ännu mer vatten för att få ned temperaturen. Det hela såg till en början helt orimligt ut i ett 25 liters kärl. Efter en del hivande mellan två kärl, det skulle ju i 5 kg socker och röras om också, hejåhå, så ser allt mycket bättre ut nu efter ett par dagars puttrande. Ser 17 liter vätska och sen äpplen (ursprungliga 12 kg) upp till locket. Möjligen blev det kanske för mycket vatten allt som allt. Vet inte om det påverkar slutresultatet, detta är första försöket som sagt. Jag funderade faktiskt på att musta den del av äpplena innan jäskärlet men vågade bara köra enligt manualen denna gång. Har ett träd med fantastiska vinteräpplen som jag tänkte köra efter den här första satsen. Tar nog och mustar en del av dessa vid nästa försök.
Om man har i lite för mycket vatten i från början, vad är bästa hantering? Tömma ut nån liter? Låta det hela stå lite längre innan jäst stopp? Jäser på rätt bra nu på tredje dygnet iallfall, kul detta
Om man har i lite för mycket vatten i från början, vad är bästa hantering? Tömma ut nån liter? Låta det hela stå lite längre innan jäst stopp? Jäser på rätt bra nu på tredje dygnet iallfall, kul detta
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Nej, hälla ut skulle jag nog inte göra, om du tycker att det blir för låg alkoholhalt kan du tillsätta mer socker, om smaken är för svag vet jag inte om det finns så jätte mycket att göra.
Gjorde du någon densitetsmätning innan du tillsatte jästen så du kan räkna ut hur mycket alkohol du fått?
Gjorde du någon densitetsmätning innan du tillsatte jästen så du kan räkna ut hur mycket alkohol du fått?
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Tack för svar. Jag tar till mig all kunskap.
Någon densitetsmätning gjorde jag ej innan tillsättning av jäst. Vad kan jag se av en sån mätning?
Hällde i så mycket socker som receptet angav. Kan gissa att jag har ett par liter för mycket vatten dock. Jag antar att när jäsningen avstannat så är sockret "uppätet" och jag ska tydligen mäta med medföljande jäsmätare som ska landa på en specifikt streck för vitt vin.
Om mätaren sjunker djupt så är det väl alkoholen som gör vattnets densitet lägre har jag för mig. Jag kan väl inte dra någon direkt slutsats om alkoholhalten med jäsmätaren gissar jag, bara om det är mer eller mindre socker kvar, eller?
Finns det något bra sätt att uppskatta en ungefärlig alkoholhalt?
Kan man tillsätta extra socker när som helst under jäsningsprocessen för att höja alkoholhalten?
Någon densitetsmätning gjorde jag ej innan tillsättning av jäst. Vad kan jag se av en sån mätning?
Hällde i så mycket socker som receptet angav. Kan gissa att jag har ett par liter för mycket vatten dock. Jag antar att när jäsningen avstannat så är sockret "uppätet" och jag ska tydligen mäta med medföljande jäsmätare som ska landa på en specifikt streck för vitt vin.
Om mätaren sjunker djupt så är det väl alkoholen som gör vattnets densitet lägre har jag för mig. Jag kan väl inte dra någon direkt slutsats om alkoholhalten med jäsmätaren gissar jag, bara om det är mer eller mindre socker kvar, eller?
Finns det något bra sätt att uppskatta en ungefärlig alkoholhalt?
Kan man tillsätta extra socker när som helst under jäsningsprocessen för att höja alkoholhalten?
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Hade du mätt densiteten innan tillsättningen av jästen så kunde du räknat ut exempelvis när vinet är färdigjäst, alkoholhalten, vinets restsötma med mera
Det är det Oechslemätaren är till för.
Det finns även formler för hur mkt. socker du behöver tillföra per liter osv osv.
Det är det Oechslemätaren är till för.
Det finns även formler för hur mkt. socker du behöver tillföra per liter osv osv.
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Glömde säga att du är förresten rätt på det med sockerhalten.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Äppelvin enl. PGW grejjer och recept. Newbie fråga...
Lite grova siffror som du kan leka med mha en miniräknare eller ett excelark eller så:Ekorren skrev:Finns det något bra sätt att uppskatta en ungefärlig alkoholhalt?
Kan man tillsätta extra socker när som helst under jäsningsprocessen för att höja alkoholhalten?
1 kg färska äpplen ger ingefär 0,5liter "must" när de ligger med och jäser.
1 kg äpplen ger mellan 120 och 150 gram socker till musten.
Det behövs 17 gram socker per liter must för att ge 1% alkohol.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster