det har vi väl alla druckit någon gång , typ konjak , rom och whisky .
men finns det någon som testat att köra en vanlig sockermäsk och fatlagrat det resultatet ??
säg att man skulle göra som whisky tillverkarna gör och destillera mäsken först en gång till low wines och sedan en finkörning med riktiga cuts .
så någon form av vodka fast med lite rester i skulle det ju bli , men vad skulle det smaka av en sådan dryck efter 5-10 år på ekfat ??
kanske vore nått att krydda och sedan lagra för att få en orginell akvavit av något slag
nån med nå erfarenhet ??
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
Har måttlig erfarenhet, lät lite dålig "vodka" ligga på ekstavar som jag skulle ha till whisky för att dra ur den skarpaste eksmaken. Det smakade inte så kul.. Men kanske med lite ytterligare kryddning, finns ju en hel del akvavit som lagras på ek så..
Tycks finnas en polsk tradition men eklagrad vodka och det säljs även kommersiellt (har ej provat dessa):
http://www.bestinwine.com/shop/catalog/ ... -6498.html och http://www.fabulousvodka.co.uk/Our-Drin ... k-One.html mm
Tycks finnas en polsk tradition men eklagrad vodka och det säljs även kommersiellt (har ej provat dessa):
http://www.bestinwine.com/shop/catalog/ ... -6498.html och http://www.fabulousvodka.co.uk/Our-Drin ... k-One.html mm
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
skit in skit ut , vad tror du det skulle bli om det fick ligga 10 år i ett riktigt fat som det varit sherry , whisky eller konjak i ??
det är ett intressant tankeexperiment
det är ett intressant tankeexperiment
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
halva grejjen med fatlagring är oxidering av "finkel". eksmaken kan man enkelt få genom smaksättning på ett eller annat vis. man kan forcera lagringen genom syresättning, men processen tar ändå lång tid, om man inte tillsätter kemikalier som hjälper till.dan610324 skrev:skit in skit ut , vad tror du det skulle bli om det fick ligga 10 år i ett riktigt fat som det varit sherry , whisky eller konjak i ??
det är ett intressant tankeexperiment
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
kemikalier
usch på dig
usch på dig
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
Testat bra HB (ren) och massa ekspån några dagar. smakar nästan blended whisky, typ grants
JÄSNING
BULKLAGRAS
Flädervin, Jordgubbsvin, Sommarvin (jordgubb-rabarber), Plommonvin, Sommarbärmix (jordgubb-svarta & röda vinbär), Svenskt rödvin (blåbär-aronia-vinbär-lingon-nypon-äpple), Aroniavin
BULKLAGRAS
Flädervin, Jordgubbsvin, Sommarvin (jordgubb-rabarber), Plommonvin, Sommarbärmix (jordgubb-svarta & röda vinbär), Svenskt rödvin (blåbär-aronia-vinbär-lingon-nypon-äpple), Aroniavin
FATLAGRADE ÄDELDESTILAT
Jag har varit inne på något liknande, dock tror jag inte helt på det, men med en viss kryddning kan det nog funka, tänkte köra några tester på detta men först efter jul. Man måste ju testa i vilket fall, om inte så lär man sig av det.
Skallig och dan man är, likväl en sup förtär.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster