Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Allt om sprit med smak, t ex whisky, rom, brandy
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av dan610324 »

det har vi väl alla druckit någon gång , typ konjak , rom och whisky .

men finns det någon som testat att köra en vanlig sockermäsk och fatlagrat det resultatet ??

säg att man skulle göra som whisky tillverkarna gör och destillera mäsken först en gång till low wines och sedan en finkörning med riktiga cuts .
så någon form av vodka fast med lite rester i skulle det ju bli , men vad skulle det smaka av en sådan dryck efter 5-10 år på ekfat ??

kanske vore nått att krydda och sedan lagra för att få en orginell akvavit av något slag
nån med nå erfarenhet ??
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av aqua vitae »

Har måttlig erfarenhet, lät lite dålig "vodka" ligga på ekstavar som jag skulle ha till whisky för att dra ur den skarpaste eksmaken. Det smakade inte så kul.. Men kanske med lite ytterligare kryddning, finns ju en hel del akvavit som lagras på ek så..

Tycks finnas en polsk tradition men eklagrad vodka och det säljs även kommersiellt (har ej provat dessa):
http://www.bestinwine.com/shop/catalog/ ... -6498.html och http://www.fabulousvodka.co.uk/Our-Drin ... k-One.html mm
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av dan610324 »

skit in skit ut , vad tror du det skulle bli om det fick ligga 10 år i ett riktigt fat som det varit sherry , whisky eller konjak i ??
det är ett intressant tankeexperiment :lol:
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av stillton »

dan610324 skrev:skit in skit ut , vad tror du det skulle bli om det fick ligga 10 år i ett riktigt fat som det varit sherry , whisky eller konjak i ??
det är ett intressant tankeexperiment :lol:
halva grejjen med fatlagring är oxidering av "finkel". eksmaken kan man enkelt få genom smaksättning på ett eller annat vis. man kan forcera lagringen genom syresättning, men processen tar ändå lång tid, om man inte tillsätter kemikalier som hjälper till.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av dan610324 »

kemikalier :evil:
usch på dig :lol:
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av Hodja »

Testat bra HB (ren) och massa ekspån några dagar. smakar nästan blended whisky, typ grants :)
JÄSNING


BULKLAGRAS
Flädervin, Jordgubbsvin, Sommarvin (jordgubb-rabarber), Plommonvin, Sommarbärmix (jordgubb-svarta & röda vinbär), Svenskt rödvin (blåbär-aronia-vinbär-lingon-nypon-äpple), Aroniavin
Warwick
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: ons nov 23, 2011 14:53

FATLAGRADE ÄDELDESTILAT

Inlägg av Warwick »

Jag har varit inne på något liknande, dock tror jag inte helt på det, men med en viss kryddning kan det nog funka, tänkte köra några tester på detta men först efter jul. Man måste ju testa i vilket fall, om inte så lär man sig av det.
Skallig och dan man är, likväl en sup förtär.
Skriv svar

Återgå till "Destillat med smak"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster