Rågbrödsmäsk mäsk 25l
1,5kg rågbröd (se bild, ca 8kr/paket på willys)
Vinjäst, starkvin
4kg socker
Smula brödet och koka i ca 5min i vatten (i en stor kastrull, större än 5l om du inte vill koka i omgångar), Det skall bli en lös gröt
Blanda ovan gröt med med hett vatten upp till 25l strecket på hinken, tillsätt socker och rör om
Låt stå till nästa dag
Häll i jäst, vänta 1min
Rör om kraftigt
Jäs i ca 2v
Sila av (fungerar med hävert om du har en "saftduk" som filter, i kok kärlet) och fyll kok kärlet
Det blir ca 20l mäsk på tot 25l, så slipper man vara orolig för att få med en massa råg och annat från mäsken.
Det flyter en del korn i mäsken så du bör filtrera mäsken enligt tex ovan metod.
Koka (jag använde en FET-FOA, direkt monterad på kärl)
Samla endast hjärta!
Vad blir resultatet?
Du får en "Råg Vodka", lukt av "råg/rågbröd" med ganska len och bra smak!
Riktigt god om man gillar vodka.
Det som jag insåg var att jag hade i för lite socker, man bör använda 6kg socker. (Var nyfiken hur mycket socker brödet tillförde men nu vet jag.... inte mycket)
Blev på 20l mäsk endast ca 3l färdig produkt på 40-43%
Produkten blir klar och fin och ingen "efterpolering" behövs som tex kolning.
Rågbrödsmäsk
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Rågbrödsmäsk
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Rågbrödsmäsk
Kul idé!
Dricker du "vodkan" som den är eller kryddar du upp den?
Själv använder jag bara ren sprit till drinkmixer.
Dricker du "vodkan" som den är eller kryddar du upp den?
Själv använder jag bara ren sprit till drinkmixer.
/Wricko
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Rågbrödsmäsk
Det är nog både och, snaps till "högtider" (måndag-söndag... ) Annars så är det klassisk "grogg" av vodkan
Hade tänkt att ha detta som snaps till middagar osv så den blir nog orör...
Har inte provat att "krydda upp" produkten av mina expriment mäskar men har gjort det med cornflakes whiskeyn med ek-flisor.
Den blev helt enkelt super:-)
För mig personligen så blir det mest gin, men får jag till rom receptet nedan så kommer den att bli en stark kandidat:-)
Håller just nu på med ett rom försök och den blir nog att krydda upp den, hoppas på ett resultat liknande captain morgan.... får se vad det blir
Hade tänkt att ha detta som snaps till middagar osv så den blir nog orör...
Har inte provat att "krydda upp" produkten av mina expriment mäskar men har gjort det med cornflakes whiskeyn med ek-flisor.
Den blev helt enkelt super:-)
För mig personligen så blir det mest gin, men får jag till rom receptet nedan så kommer den att bli en stark kandidat:-)
Håller just nu på med ett rom försök och den blir nog att krydda upp den, hoppas på ett resultat liknande captain morgan.... får se vad det blir
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst