Potatismäsk
Potatismäsk
Hej, jag tänkte göra en mäsk på enbart potatis som enda tillsatsen förutom jäst, nu till frågan, tror ni att det spelar någon större roll om potatisen är grön när man gör mäsk (ska ju inte ätas ändå) för isåfall skulle man kunna köpa lite foderpotatis
nån som provat detta, hur mye potatis går åt då?
nån som provat detta, hur mye potatis går åt då?
Potatismäsk
Jag har ingen aning om detta, men jag skulle INTE ha tagit grön foderpotatis.
Det känns bara fel att använda sån potatis.
Det känns bara fel att använda sån potatis.
Potatismäsk
Man måste väl enzymbehandla potatisen för att den ska bli jäsbar innan man kan göra mäsk på den? Missa inte det steget.
Jag skulle heller inte använda grön potatis.
Jag skulle heller inte använda grön potatis.
Potatismäsk
vad jag förstår så måste man frysa potatisen innan man jäser den, nån som vet om det stämmer?
Potatismäsk
Helt rätt Tokke2...
Frysning?
Måste man frysa potatis innan? Varför då?
Därmot måste potatisen kokas. Det gör man för att cellväggarna skall sprängas. Malt bör även tillsättas för att stärkelsen i potatisen lättare skall förvandlas till socker. Sockermängden är dock inte så hög i potatis 20 % av den totala vikten, av 100 kg erhålls sålunda ungefär 10-15 liter alkohol (90-95%).
Därmot måste potatisen kokas. Det gör man för att cellväggarna skall sprängas. Malt bör även tillsättas för att stärkelsen i potatisen lättare skall förvandlas till socker. Sockermängden är dock inte så hög i potatis 20 % av den totala vikten, av 100 kg erhålls sålunda ungefär 10-15 liter alkohol (90-95%).
Potatismäsk
jag har hört att när man fryser potatisen (vilket bär som helst) så framhävs sockret mycket bättre
så alltså behövs det ca 100 kg potatis för att få ut 10 liter, så alltså e det bättre att hålla sig till socker?
så alltså behövs det ca 100 kg potatis för att få ut 10 liter, så alltså e det bättre att hålla sig till socker?
Potatismäsk
Hmmm, undrar om det är samma sak man är ute efter när man kokar/fryser?
Som jag förstått det fryser man ofta bär o dylikt för att just spränga cellväggarna så man komme åt det götta.
/M
Som jag förstått det fryser man ofta bär o dylikt för att just spränga cellväggarna så man komme åt det götta.
/M
Gratis!
Skall man hålla på med "stärkelse" grejor så skall det vara gratis annars är det ingen ide att byta ut strösockret. Det är mera jobb och mindre socker för pengarna enligt min mening!
Det lät intressant med frysning, kanske provar det någon gång när det blir minus grader(Jag är snål jävel HeHe) ! Billigaste potatisen jag sett i år har kostat 4 kr/kg men det kanske går att få billigare.
Det lät intressant med frysning, kanske provar det någon gång när det blir minus grader(Jag är snål jävel HeHe) ! Billigaste potatisen jag sett i år har kostat 4 kr/kg men det kanske går att få billigare.
Potatismäsk
Jag gjorde lite färskpotatisvodka som blev rätt kul för ett par år sedan.
Kokade 25 kg potatis (à 17 öre/kg) tills det blev sönderkokt ordentlig, lät det svalna t 65-68 C, hällde i ett par kg malt för att konvertera stärkelsen till socker. Det ville sig dock inte riktigt. Jäste, destillerade två ggr och fick en 3-4 liter som smakar som nån slags potatisgrappa. inte så dum faktiskt.
Kokade 25 kg potatis (à 17 öre/kg) tills det blev sönderkokt ordentlig, lät det svalna t 65-68 C, hällde i ett par kg malt för att konvertera stärkelsen till socker. Det ville sig dock inte riktigt. Jäste, destillerade två ggr och fick en 3-4 liter som smakar som nån slags potatisgrappa. inte så dum faktiskt.
17 öre
17 öre/kg ! Det var billigt! vad vare för procent som du fick på "potatisgrappan"?
Förövrigt har jag upptäckt att det inte går så bra att ha doppvärmare i mäsken när man kör enbart med stärkelsegrejor. Den geggar ihop då. Learning by doing
Förövrigt har jag upptäckt att det inte går så bra att ha doppvärmare i mäsken när man kör enbart med stärkelsegrejor. Den geggar ihop då. Learning by doing
Potatismäsk
viniferA @ 17 öre/kg va det nån sorts foderpotatis då? för jag tror inte att man kan köpa matpotatis så pass billigt på gårdshandlar
hur mye vatten hade du då till 25 kg ?
hur mye vatten hade du då till 25 kg ?
Potatismäsk
Någon gång de flesta säsonger brukar man kunna hitta färskpotatis oförskämt billigt.
24 öre/kg tror jag är det lägsta pris jag har sett själv. Det var på ett ICA Kvantum för några år sen.
24 öre/kg tror jag är det lägsta pris jag har sett själv. Det var på ett ICA Kvantum för några år sen.
Potatismäsk
Strax innan midsommar brukar handlarna köra med potatis som lockvara, om nu inte potatisskörden slagit fel.
Betat/varning
Vet inte om det är så bra och köra med foderpotatis Endel av dom är "betade" dvs ngt bekämpningsmedel är tillsatt för att dom skall växa bättre, förhindra bladmögel etc. Dom sorterna är nog bäst att undvika!
Personligen tycker jag det är lite mer jobb med potatis. Det lättare med nån form av stärkelsemjöl. Du måste ju sönderkoka eller frysa potatisen och sen måste du ta tillvara "spadet" och jäsa det. Men gör man en större sats kanske det kan vara värt att minska "sockerkontot" med hjälp av potatis. Tillsammans kan det nog bli bra! Kom dock ihåg regeln 20 % av den totala vikten, vilket innebär att ur 25 kg potatis kan du få ut maximalt 4-5 kg socker (optimistkalkyl enl erfarenhet). Man får väl börja odla majs istället 50 % av den totala vikten.
Personligen tycker jag det är lite mer jobb med potatis. Det lättare med nån form av stärkelsemjöl. Du måste ju sönderkoka eller frysa potatisen och sen måste du ta tillvara "spadet" och jäsa det. Men gör man en större sats kanske det kan vara värt att minska "sockerkontot" med hjälp av potatis. Tillsammans kan det nog bli bra! Kom dock ihåg regeln 20 % av den totala vikten, vilket innebär att ur 25 kg potatis kan du få ut maximalt 4-5 kg socker (optimistkalkyl enl erfarenhet). Man får väl börja odla majs istället 50 % av den totala vikten.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster