Når man setter satsen hvor lav temperatur kan man ha?
Ser ofte på pakkene så anbefaler man 25 grader når man tilsetter gjæren. Kan man gå noe særlig lavere som ned til feks 18-20 grader?
Jeg lar satsen stå i et rom som vanligvis har en temperatur på 16 grader.
Temperatur ved begynnelse av gjæringen
Re: Temperatur ved begynnelse av gjæringen
jag har hört att mäsk jäser ner till 16 grader men att det tar väldigt lång tid då. optimalt brukar vara 20.
Re: Temperatur ved begynnelse av gjæringen
25 är på tok för högt. jag gör min bästa sprit på vintern när mäskjäsningen ligger runt 19 grader. men det tar längre tid. den som väntar på nåt gott...
Re: Temperatur ved begynnelse av gjæringen
Frågan nu var väl vid jässtart (begynnelsen)?
Men jäser man mäsk så brukar ju den jästen vara rätt livskraftigt så den klarar nog 20 grader också. Men temperaturen vid jässtart påverkas ju inte direkt av rummet man jäser i utan mer temperaturen på vattnet man börjar med.
Men jäser man mäsk så brukar ju den jästen vara rätt livskraftigt så den klarar nog 20 grader också. Men temperaturen vid jässtart påverkas ju inte direkt av rummet man jäser i utan mer temperaturen på vattnet man börjar med.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Temperatur ved begynnelse av gjæringen
Går nog bra att starta jästen ner till 16 grader. Att tillverkaren skriver 25 är nog för att säkerställa en snabb start så att det finns en teoretisk chans att det jäser ut på utsatt tid.
/Wricko
Re: Temperatur ved begynnelse av gjæringen
jag startar alltid högt för att få igång jäsningen. om man kan jäsa runt 18 grader sen är det nog optimalt?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster