Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

hjälp! är detta rätt?

Utrustning och teknik.
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

Har kollat på lite filmer på Youtube hur man mäter sitt vin.

Är hydrometer och oechslemätare samma sak? För dom klippen jag har sätt så mäter det med 1.0×× värden..

Mätta min innan den började jäsa och den visa 91.. har en hydrometer (tror jag)

Om jag förstått att rätt så har jag ett oechsle värde på 1.090?
Tacksam för svar åt en snurrig herre. :)

Jag bifoga en bild på den jag har
Bilagor
20160317_000740.jpg
20160317_000740.jpg (712.08 KiB) Visad 533 gånger
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av temp_wricko »

Korrekt!
/Wricko
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

temp_wricko skrev:Korrekt!
Om jag sen en tid framöver kolla med min hydrometer och den visar på den svarta rasen så är det klart?

Tex startvärde var 91....
Om den visa sen på den svarta raden 7..

Hur räkna jag ut att :)
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av temp_wricko »

(Startvärde - slutvärde) / 7,5 = alkoholhalt
7,5 som divisor är lite ungefär, någon säger lite mindre någon säger lite mer.

Ditt exempel blir: (91-(-7))/7,5=13% alkohol i vinet.
/Wricko
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

temp_wricko skrev:(Startvärde - slutvärde) / 7,5 = alkoholhalt
7,5 som divisor är lite ungefär, någon säger lite mindre någon säger lite mer.

Ditt exempel blir: (91-(-7))/7,5=13% alkohol i vinet.
Om mätaren visa på den vita raden då samma siffra 7 ? :)
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

temp_wricko skrev:(Startvärde - slutvärde) / 7,5 = alkoholhalt
7,5 som divisor är lite ungefär, någon säger lite mindre någon säger lite mer.

Ditt exempel blir: (91-(-7))/7,5=13% alkohol i vinet.
När jag räknade ut 91-7/7,5 fick jag.det till 11.2... vad gör jag fördel. Haha
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av temp_wricko »

Du räknar fel, det är vad du gör fel :D

Vita skalan är positiv. Svarta skalan är negativ. Tänk termometer. På positiva sidan väger musten mer än 1000g per liter och på negativa sidan mindre än 1000g per liter.

Som du räknade skulle du fått 90,1%. Det är noga med parenteser!

91-(-7)=98
91-7=84
91-7/7,5=90,1
/Wricko
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

temp_wricko skrev:Du räknar fel, det är vad du gör fel :D

Vita skalan är positiv. Svarta skalan är negativ. Tänk termometer. På positiva sidan väger musten mer än 1000g per liter och på negativa sidan mindre än 1000g per liter.

Som du räknade skulle du fått 90,1%. Det är noga med parenteser!



91-(-7)=98
91-7=84
91-7/7,5=90,1
Men vadå. När det är och den visas på den svarta raden är det negativt. Vad menar du med negativt? Och vad är skillnaden på uträkning mellan vita resen 7 och svarta raden 7? :)
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av temp_wricko »

Förlåt mig om jag verkar otrevlig nu men jag är berusad...

Svart skala, negativ. Precis som termometern, under 0°C. tex -7 du säger "det är sju grader kallt"
Vit skala, positiv. Termometer, över 0°C, du säger det är sju grader varmt".

Om temperaturen ökar 2 grader från minus sju (-7) så blir temperaturen minus fem (-5), (-7)+2=(-5). Om den ökar 2 grader från plus 7 (7) så blir temperaturen plus nio grader (9) 7+2=9.

Alkoholhalt i must är uppmätt (Oechselevärde vid start minus uppmätt värde vid slut) delat på sjukommafem.
Exempel: Du startar på 91°Öx (Oechsle) och slutar på 7°Öx båda värdena på "vita skalan". Så har du (91-7)/7,5=11,2% alkohol.
Annat exempel: Du startar på 91°Öx (Oechsle) och slutar på -7°Öx startvärde på "vita skalan" och slutvärde på "svarta skalan". Så har du (91-(-7))/7,5=13% alkohol.

Någon annan har tipsat om http://http://oechslevikten.com/ http://oechslevikten.com/ men jag får den bara på norska och EXTREMT slö...

Total megaparentes: Helvete så gott mitt vin blev med lite lakritspulver i!!! Rött då, och kraftigt...
Så, avslöjad. Ja jag är berusad men det är ju fredagkväll. Arbetarens ventil!
/Wricko
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av latmasken »

Kan försöka skriva lite mer pedagogiskt:)

Siffrorna på den svarta skalan är minus.

7 på svarta skalan är alltså -7 oechsle.

7 på vita skalan är 7 oechsle.

Jäser du från 7 på vita skalan till 7 på svarta skalan så har du jäst ner 14. (Från 7 till noll är det 7, från noll till -7 är det också 7.)

Jäser du från +80 (80 på vita skalan) till -3 (3 på svarta skalan) så har du jäst ut 83 (från 80 till noll är det 80, sen från noll till -3 är det tre till).
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

Tack. :) Det gick bättre när du var berusad. Haha. Nu vet jag hur uträkningen funka men jag få fan inte fram samma siffror som du i % räkningen. :/ Men när man väl mäter vill man ju helst komma upp i det svarta sträcket då? Det ger mer % som du beskriver det? :)
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av temp_wricko »

Gaaah!

Kör du windows som operativsystem?

(91-7)/7,5=11,2 i operativsystemets kalkylator: "nio" "ett" "minus" "sju" "likamed" "delat" "sju" "komma" "fem". Musten har inte jäst ut helt, restsötma
(91-(-7)/7,5)=13 "nio" "ett" "minus" "sju" "sju" "plusminus" "likamed" "delat" "sju" "komma" "fem". Musten har jäst ut, torrt vin.

Bör fungera på samma sätt på vilken räknare som helst.
/Wricko
vinkillen
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån mar 14, 2016 16:51

Re: hjälp! är detta rätt?

Inlägg av vinkillen »

temp_wricko skrev:Gaaah!

Kör du windows som operativsystem?

(91-7)/7,5=11,2 i operativsystemets kalkylator: "nio" "ett" "minus" "sju" "likamed" "delat" "sju" "komma" "fem". Musten har inte jäst ut helt, restsötma
(91-(-7)/7,5)=13 "nio" "ett" "minus" "sju" "sju" "plusminus" "likamed" "delat" "sju" "komma" "fem". Musten har jäst ut, torrt vin.

Bör fungera på samma sätt på vilken räknare som helst.

Kolla din mail :p
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster