Skulle någon kunna skriva lite kortfattat hur jag ska göra eller hänvisa mig till en lämplig tråd.
Är helt ny och ska snart buteljera mitt första röda vin gjort på röda/svarta vinbär och en liten del mogna krusbär.
Har införskaffat mörka vinflaskor från ett företag på nätet med tillhörande naturkork. Har även fixat korkapparat med två armar.
Ska man lägga flaskorna i ugnen innan?
Koka korken innan?
Hur mycket ska jag fylla flaskorna?
Vill temp ska lagringen ligga på? Är det jätte viktigt att det håller samma temp? Har ett källarförråd men tror temperaturen inte är den samma året om.
Tack på förhand!
buteljering av vin hjälp
Re: buteljering av vin hjälp
Du bör desinficera flaskorna, jag sköljer mina med StarSan innan flasktappning.
Då måste ha lite luft mellan vinet och korken annars får du inte ner korken (luften komprimeras när du trycker ner korken, är flaskan proppfull spräcker du flaskan istället).
Koka korkarna behöver man normalt inte (de flesta korkar man köper idag är vaxade och behöver inte kokas eller blötsläggas), dock bör man desinficera korken (jag sköljer mina i StarSan).
Jag har en flasksköljare som jag häller StarSan i, lägger i korkarna där och sköljer ur flaskorna och sätter dem på flaskträdet.
Optimal temperatur för lagring vet jag inte riktigt, tror runt 15-16 grader ska vara bäst, men viktigare är att det är stabil temperatur (om temperaturen växlar så förändras trycket i flaskan och den "andas" extra på grund av tryckförändringarna). Men att det är lite varmare på sommaren än vintern är inte så farligt, det är värre om det skiljer 5 grader mellan morgon och kväll.
Då måste ha lite luft mellan vinet och korken annars får du inte ner korken (luften komprimeras när du trycker ner korken, är flaskan proppfull spräcker du flaskan istället).
Koka korkarna behöver man normalt inte (de flesta korkar man köper idag är vaxade och behöver inte kokas eller blötsläggas), dock bör man desinficera korken (jag sköljer mina i StarSan).
Jag har en flasksköljare som jag häller StarSan i, lägger i korkarna där och sköljer ur flaskorna och sätter dem på flaskträdet.
Optimal temperatur för lagring vet jag inte riktigt, tror runt 15-16 grader ska vara bäst, men viktigare är att det är stabil temperatur (om temperaturen växlar så förändras trycket i flaskan och den "andas" extra på grund av tryckförändringarna). Men att det är lite varmare på sommaren än vintern är inte så farligt, det är värre om det skiljer 5 grader mellan morgon och kväll.
Re: buteljering av vin hjälp
Har nu köpt en flasksköljare och StarSan. Tycker verkligen detta är skit kul.latmasken skrev:Du bör desinficera flaskorna, jag sköljer mina med StarSan innan flasktappning.
Då måste ha lite luft mellan vinet och korken annars får du inte ner korken (luften komprimeras när du trycker ner korken, är flaskan proppfull spräcker du flaskan istället).
Koka korkarna behöver man normalt inte (de flesta korkar man köper idag är vaxade och behöver inte kokas eller blötsläggas), dock bör man desinficera korken (jag sköljer mina i StarSan).
Jag har en flasksköljare som jag häller StarSan i, lägger i korkarna där och sköljer ur flaskorna och sätter dem på flaskträdet.
Optimal temperatur för lagring vet jag inte riktigt, tror runt 15-16 grader ska vara bäst, men viktigare är att det är stabil temperatur (om temperaturen växlar så förändras trycket i flaskan och den "andas" extra på grund av tryckförändringarna). Men att det är lite varmare på sommaren än vintern är inte så farligt, det är värre om det skiljer 5 grader mellan morgon och kväll.
Tack för hjälpen
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster