Hej alla glada. Jag är en nygammal användare som var aktiv för ett antal år sedan. Nu har jag återupptagit min hobby och är åter till detta underbara forum.
Jag tänkte ställa en fråga som jag har funderat på länge och även postat i ett annat känt, flashbacks hembrännings och dryckestillverkningsforum. Men ville ställa denna fråga på ett riktigt forum tillägnad enbart åt bryggning.
Kan min teori stämma om att när du jäser mäsk eller vin så skulle du kunna hålla koll på när det börjar jäsa samt när det slutar jäsa genom att man först blandar satsen ordentligt och sedan när all socker och jäst är ordentligt lösta så tar du en mindre del utav den stora satsen och sätter det till exempel i en 1,5 liters petflaska.
I petflaskans kork har du gjort ett hål samt stoppat dit en gummipackning och ett jäsrör så du ska kunna följa jäsprocessen från soffan i din lägenhet även om jäsningen sker i källaren, förrådet eller på annan plats.
Jag fick tipset att använda en liknande metod för efterjäsning utav cider och öl, för att hålla koll på trycket i flaskorna när flaskorna efterjäser och bildar kolsyra så efterjäser du en utav flaskorna i en petflaska som du tryckt ihop något så att flaskan kan expandera utan att PET.en eller glasflaskorna exploderar.
Givetvis förstår jag att man måste se till att sockret och jästen är ordentligt löst så det inte ligger en massa socker på botten, samt att temperaturen skall vara desamma annars jäser det givetvis olika, det har jag koll på. Men är det någon annan faktor som spelar in detta.
Har nu separerat ca 2 liter och stoppat detta i en mindre 2,5 litersdunk och stopat jäsrör på detta så denna fråga kommer besvaras inom ca 5-6 dagar. Men tacksam för svar, synpunkter och övriga ideer.
Fred, bryggarbröder, systrar och hennar...
Observera
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
Hålla koll på den jäsningen med en separat mindre kärl
Utrustning och teknik.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 6
- Blev medlem: lör aug 29, 2015 14:34
- Utrustning: *Spiralare 1200w*
Hålla koll på den jäsningen med en separat mindre kärl
Inlägg av Byabryggaren »
Bästa ljudboken att somna till är ett jäsrör som bubblar
Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"
Hoppa till
- Länkar
- ↳ ARC-forum
- ↳ Arkiv
- ↳ Användarbloggar
- ↳ Attackbevers BryggBlogg
- ↳ Breds Bryggblogg
- ↳ Christians vinblogg
- ↳ Daniels brygglogg
- ↳ Dearics Hobbybryggeri
- ↳ Drömfabriken - Mitt i Lappmarken
- ↳ Honungsvatten
- ↳ Hostmedicin
- ↳ J.O.B
- ↳ Kärlekskorrens mikroblogg
- ↳ Läsvärda inlägg
- ↳ Mantus
- ↳ Mina ihopkok
- ↳ Mitt Öl
- ↳ Morkls Bryggblogg
- ↳ Skånskt vin bryggt med omsorg och törst
- ↳ Tobias Nybörjar Bryggaren
- ↳ Vickans Ölbryggsblogg
- ↳ Viner och tillvägagång
- ↳ Vin och öl, satser och experiment
- ↳ Äpplet
- ↳ Artisan Distiller
- ↳ Brygging
- ↳ Kalles Mjödforum
- ↳ HomeDistiller.org av Tony Ackland
- ↳ The Modern Distiller
- ↳ Yahoo Groups
- ↳ Distillers
- ↳ New Distillers
- ↳ Chatt
- ↳ Nedladdningar
- ↳ Verktyg
- ↳ Wiki
- Ölbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad
- ↳ Ölsatser och recept
- Vinbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för vinbryggning
- ↳ Recensioner av vinsatser och tillbehör
- ↳ Vin på bär och frukt
- ↳ Kryddade viner
- Ciderbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ciderbryggning
- ↳ Cidersatser och recept
- Mjödbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för mjödbryggning
- ↳ Mjödsatser och recept
- Hembränning - Utrustning för destillation
- ↳ Plastbrännaren
- ↳ Superplastis
- ↳ U-böj plastis
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Spiralbrännaren
- ↳ Spiralbrännaren med kolonn
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Kolonnbrännare
- ↳ Automatic Reflux Control (ARC)
- ↳ Cooling Management (CM)
- ↳ Liquid Management (LM)
- ↳ Vapour Management (VM)
- ↳ Labmaster
- ↳ Fysiska plattor
- ↳ Centreringsringar
- ↳ Kolonnfyllning/packning
- ↳ Kontinuerliga apparater
- ↳ Vattendestillator
- ↳ FOA
- ↳ Potstills
- ↳ Övriga apparater
- Hembränning - övrigt
- ↳ Utrustning och teknik
- ↳ Kemisk finkelbekämpning
- ↳ Kokkärl, värmeelement och effektreglering
- ↳ Värmeelement
- ↳ Kokplattor
- ↳ Effektreglering
- ↳ Mäskjäsning
- ↳ Kolning
- ↳ Kryddning, likörer, essenser & drinktips
- ↳ Essenser
- ↳ Likörer
- ↳ Drinktips
- ↳ Destillat med smak
- ↳ Absint
- ↳ Brandy
- ↳ Calvados
- ↳ Gin
- ↳ Rom
- ↳ Whiskey
- ↳ Svetsning, lödning och hopfogning
- ↳ Lödning
- Övrigt
- ↳ Ritningar, e-böcker och program
- ↳ Tobak / snus
- ↳ Mat och dryck
- ↳ Lag och rätt
- Puben
- ↳ Småprat
- ↳ Annonser
- ↳ Bilder och filmer mm
- ↳ Om forumet
- ↳ Arkiverade inlägg
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster