Jag hade tänkt göra citronvin på större skala, tänkte mig runt 150-300 liter. Har hittat lite koniska bryggkärl, kan man brygga vin på sådant? http://www.matrevolution.se/konisk-jast ... 0-b/1313-0
Och vad för problem stöter man på vid själva fermenteringen vid bryggning av sådana kvantiteter?
Vin i större skala
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Vin i större skala
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
- raoul-duke
- Föredetta moderator
- Inlägg: 258
- Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
- Ort: Homp
Re: Vin i större skala
Jästanken du skickade är anpassad för öl. Jag skulle köpa denna istället: http://www.matrevolution.se/jastank-200 ... -ba/1318-0
Mvh - Raoul
Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: Vin i större skala
Tack så mycket! Förstår dock inte riktigt vad skillnaden är, vad definierar en bra vint-tunna respektive öl-tunna(utöver innehållet)?
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: Vin i större skala
Jag tror att det handlar om att det är olika lång jästid.
Öl har man inte kvar i jäskärlet lika länge som vin, alltså vill man där ha de lite mer avancerade koniska jästankarna för att enklare kunna avskilja bottensatsen.
Vin tappar man väl om för klarning och eventuell lagring, medans ölen i princip direkt efter jäsning ska kolsyras och sen på flaska.
Det är väl inget direkt fel i att använda en konisk jästank för vin, men de är väl dyrare så det blir en onödig extra kostnad.
Öl har man inte kvar i jäskärlet lika länge som vin, alltså vill man där ha de lite mer avancerade koniska jästankarna för att enklare kunna avskilja bottensatsen.
Vin tappar man väl om för klarning och eventuell lagring, medans ölen i princip direkt efter jäsning ska kolsyras och sen på flaska.
Det är väl inget direkt fel i att använda en konisk jästank för vin, men de är väl dyrare så det blir en onödig extra kostnad.
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: Vin i större skala
Då så förstår jag, tackar ödmjukast för svaret!
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster