Jag och en kompis har jobbat en tid med ett verktyg för att följa brygder med.
Det finns flera enheter för sockerhalter naturligtvis. Oechsle, densitet och Brix verkar vara de allra vanligaste. Men det finns även Baumé, KMV, Plato, Balling och troligen ett par till.
Vilka enheter kan få negativa värden? Oechsle kan, och densitet kan inte. Brix borde bara kunna komma ner till noll i en vattenlösning. Men hur är det i en must?
Jag har försökt att räkna lite på formler från nätet. Men bestämde mig snart att fråga först.
Mätetal för sockerhalt
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: Mätetal för sockerhalt
Brix avser endast sockerhalt % - inte specifik vikt som tex oechsle m.fl. Du kan få brix vid olika oechsle, och vise versa, ifrån tabeller på nätet.Wed skrev: Vilka enheter kan få negativa värden? Oechsle kan, och densitet kan inte. Brix borde bara kunna komma ner till noll i en vattenlösning. Men hur är det i en must?
Att bestämma sockerhalt i must görs genom bortkokning av alkohol.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster