Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Jäsnings kemi

Utrustning och teknik.
boozehacker
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Utrustning: plastpåse

Jäsnings kemi

Inlägg av boozehacker »

Blir vikten på jäskärlet med must lättare ju mer sockret omvandlas till alkohol?
Enligt "http://oechslevikten.com" så är det så.

Oechslevikten visar hur många gram över eller under ett kg som en liter vätska väger
1 liter upplöst socker väger 1,59 kg
1 liter vatten väger 1 kg (1000 gram)
1 liter alkohol väger 0,8 kg (800 gram)

100 ml socker i upplöst form = 159 gram
900 ml vatten = 900 gram
159+900= 1.059 gram/l. (Detta är 59 gram över 1 kg = +59 Oechslegrader.)

När sockret jäst till alkohol så ser det ut så här:

100 ml alkohol x 0,8 = 80 gram
900 ml vatten = 900 gram
80+900= 980 gram. (Det är 20 gram under 1 kg, d v s minus 20 Oechslegrader )

Uppjästa Oechslegrader delat med 8 = volym % alkohol : (+59- -20) = 79/ 8 = 10% dvs 100 ml alkohol !

79 gram har försvunnit - Koldioxid eller ???
På en 25 Liters dunk skulle viktminskningen vara 79 gr. x 25 = 1975 gr eller 1,97 kg.

Nån som vet?
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Re: Jäsnings kemi

Inlägg av Odqvist »

Korrekt uppfattat.

Jäskärlet är en systemgräns, jäslåset är enda genomföringen genom gränsen.

Vid start har du en massa, bestående av vatten, socker, smakämnen, jäst och diverse mineraler och spårämnen.
Empiriskt ser det ut ungefär såhär, förenklat:

Vatten + Socker -> Vatten + Etanol + Koldioxid + Värme

Masstransport sker ut från jäskärlet genom att koldioxid lämnar systemet. Även en del vatten i gasfas, men det kan troligen försummas.
Försumma dock ej värmen som avgår, vilket är energitransporten som är slutfasen av processen.

Om du hade insamlat all koldioxid som lämnade systemet, t.ex. i ballonger, och vägt upp denna, så skulle du kunna räkna hem den empiriska kemiska jämvikten. :)

Hur mycket massa som lämnar systemet beror på hur mycket socker som förjäst till etanol, inte massan vatten eller must i sig.
Värt att beakta är även att volymförändringen inte är densamma, i och med att mustens densitet förändras.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
boozehacker
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Utrustning: plastpåse

Re: Jäsnings kemi

Inlägg av boozehacker »

Ja, det förklarar ju den förvånansvärt höga temperaturen - nästan 26 °C när det jäste som bäst - nu nere på 23,5 °C.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst