Blir vikten på jäskärlet med must lättare ju mer sockret omvandlas till alkohol?
Enligt "http://oechslevikten.com" så är det så.
Oechslevikten visar hur många gram över eller under ett kg som en liter vätska väger
1 liter upplöst socker väger 1,59 kg
1 liter vatten väger 1 kg (1000 gram)
1 liter alkohol väger 0,8 kg (800 gram)
100 ml socker i upplöst form = 159 gram
900 ml vatten = 900 gram
159+900= 1.059 gram/l. (Detta är 59 gram över 1 kg = +59 Oechslegrader.)
När sockret jäst till alkohol så ser det ut så här:
100 ml alkohol x 0,8 = 80 gram
900 ml vatten = 900 gram
80+900= 980 gram. (Det är 20 gram under 1 kg, d v s minus 20 Oechslegrader )
Uppjästa Oechslegrader delat med 8 = volym % alkohol : (+59- -20) = 79/ 8 = 10% dvs 100 ml alkohol !
79 gram har försvunnit - Koldioxid eller ???
På en 25 Liters dunk skulle viktminskningen vara 79 gr. x 25 = 1975 gr eller 1,97 kg.
Nån som vet?
Jäsnings kemi
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Jäsnings kemi
Korrekt uppfattat.
Jäskärlet är en systemgräns, jäslåset är enda genomföringen genom gränsen.
Vid start har du en massa, bestående av vatten, socker, smakämnen, jäst och diverse mineraler och spårämnen.
Empiriskt ser det ut ungefär såhär, förenklat:
Vatten + Socker -> Vatten + Etanol + Koldioxid + Värme
Masstransport sker ut från jäskärlet genom att koldioxid lämnar systemet. Även en del vatten i gasfas, men det kan troligen försummas.
Försumma dock ej värmen som avgår, vilket är energitransporten som är slutfasen av processen.
Om du hade insamlat all koldioxid som lämnade systemet, t.ex. i ballonger, och vägt upp denna, så skulle du kunna räkna hem den empiriska kemiska jämvikten.
Hur mycket massa som lämnar systemet beror på hur mycket socker som förjäst till etanol, inte massan vatten eller must i sig.
Värt att beakta är även att volymförändringen inte är densamma, i och med att mustens densitet förändras.
Jäskärlet är en systemgräns, jäslåset är enda genomföringen genom gränsen.
Vid start har du en massa, bestående av vatten, socker, smakämnen, jäst och diverse mineraler och spårämnen.
Empiriskt ser det ut ungefär såhär, förenklat:
Vatten + Socker -> Vatten + Etanol + Koldioxid + Värme
Masstransport sker ut från jäskärlet genom att koldioxid lämnar systemet. Även en del vatten i gasfas, men det kan troligen försummas.
Försumma dock ej värmen som avgår, vilket är energitransporten som är slutfasen av processen.
Om du hade insamlat all koldioxid som lämnade systemet, t.ex. i ballonger, och vägt upp denna, så skulle du kunna räkna hem den empiriska kemiska jämvikten.
Hur mycket massa som lämnar systemet beror på hur mycket socker som förjäst till etanol, inte massan vatten eller must i sig.
Värt att beakta är även att volymförändringen inte är densamma, i och med att mustens densitet förändras.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: Jäsnings kemi
Ja, det förklarar ju den förvånansvärt höga temperaturen - nästan 26 °C när det jäste som bäst - nu nere på 23,5 °C.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst