Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bryggning vittvin

Utrustning och teknik.
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Bryggning vittvin

Inlägg av Duffen »

Köpte en bacchus Oakmore White Pearl. Följde med massa paket. En för vanlig jäsning och för snabb jäsning en liten och en stor super klarning. Funderade att bara sätta den lilla påsen med vanlig jäst o jäsa ca 3v är borta under jäsningen kan den stå för länge?

Sedan klarningen bör jag tappa om många gånger? Bör jag tappa om under jäsningen? Hur löser man att det inte finns syre i flaskorna under lagring? Bör man filtrera vinet? Vill verkligen inte ha jäst kvar.
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Re: Bryggning vittvin

Inlägg av Duffen »

Sedan när ska man sätta i ekspånen? Samtidigt som frukten? Strör man i den eller i silpåse?
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: Bryggning vittvin

Inlägg av renkku »

Väldigt många enkla frågor, så jag rekommenderar att läsa på mera innan du börjar. Här är t.ex. en bra guide för att göra vin från en sats http://www.hobbyman.se/brygg-ditt-eget- ... d-vinsats/

Det är ingen skillnad på tekniken när du gör rött eller vitt från en färdig sats.

För att snabbt svara på dina frågor:

3 veckor är absolut inte för lång jäsning. Problem kan uppstå först om det står många månader i en plasthink.

Omtappning måste inte ske förrän jäsningen är klar, men de torkade bären kan du ta bort efter ca. en vecka, om du har dem i en silpåse kan du ta om utan att tappa om. Sedan blir det automatiskt en omtappning till när klarningen är klar och du tappar om till flaskor.

I flaskorna skall du lämna så pass lite luft att det inte påverkar vinet.

Filtering behövs inte om du har tålamod.
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Re: Bryggning vittvin

Inlägg av Duffen »

Tack för svaret. Ska läsa den där. Gör det något om bären ligger i silpåse och i brygden 3v? Tänkte starta jäsningen sen åker ja hem till Sverige o firar jul
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: Bryggning vittvin

Inlägg av renkku »

Det är åtminstone bra i det fallet att sätta någon vikt i silpåsen så att den håller sig på bottnen. Om den flyter upp till ytan finns det risk för mögel. Borde inte vara något problem med tre veckor, men om du vill vara på säkra sidan kan du ta typ och desinficiera glaskulor och sätta dessa med i silpåsen.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster