Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Russin!

Utrustning och teknik.
JElvin
Färsk jäst
Inlägg: 7
Blev medlem: tor nov 06, 2014 20:59

Russin!

Inlägg av JElvin »

Hallå!
Är det någon som sitter och trycker på ett bra recept på vin med russin som bas?
Har tillgång till en halv pall russin så ju mer russin det är i deså bättre är det!
Kan man gör nån slags russin rom eller liknande?

Ha en trevlig helg alla bryggare!!
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Russin!

Inlägg av Omlott »

Tog fram min gamla trotjänare "Saturnus vinbok" från 1951.

NR 58 Russin eller korinter

Vinjäst: Madeira, Malaga, Portvin.
3 kg. russin eller korinter, kärnfria.
8,2 kg. vatten hälles kokhett över frukten (1 L vatten är ungefär 1 kg)
25 gr. vinsyra
3 gr. jästnärsalt
*2,2 kg. socker
*1,1 kg. vatten

* Uppdelas i tre satser.
1:sta tillsatsen 1,2 kg. socker + 600 gr. vatten.
2:dra 500 gr. socker + 250 gr. vatten.
3:dje 500 gr. socker + 250 gr. vatten.


Vinjäst: Tokayer, Tarragona.
Samma recept som föregående, varvid sockermängden dock ökas till 2,4 kg. istället för 2,2 kg.


Vinjäst: Sauternes.
2,5 kg. russin eller korinter, kärnfria.
9,5 kg. vatten hälles kokhett över frukten (1 L vatten är ungefär 1 kg)
25 gr. vinsyra
3 gr. jästnärsalt
*1,8 kg. socker
*900 gr. vatten

* Uppdelas i tre satser.
1:sta tillsatsen 1 kg. socker + 500 gr. vatten.
2:dra 400 gr. socker + 200 gr. vatten.
3:dje 400 gr. socker + 200 gr. vatten.


Vinjäst: Steinberger.
2 kg. russin eller korinter, kärnfria.
9,3 kg. vatten hälles kokhett över frukten (1 L vatten är ungefär 1 kg)
20 gr. vinsyra
3 gr. jästnärsalt
*1,3 kg. socker
*650 gr. vatten

* Uppdelas i två satser.
1:sta tillsatsen 700 kg. socker + 350 gr. vatten.
2:dra 600 gr. socker + 300 gr. vatten.


Vinjäst: Berncasteler.
Samma recept som föregående, dock endast 1 kg. socker istället för 1,3 kg.

Tillvägagångssätt:
Russinen lägges i en kastrull och övergjutas med 2 lit. kokhett vatten. Locket lägges på kastrullen. Efter 1 tim. kan man bekvämt mala russinen i en frukt- eller köttkvarn. Resterande vatten tillsättes kokhett. Så snart mäsken blivit avkyld under 30° C. tillsättes vinsyra, jästnärsalt och vinjäst.


Egna ord: Efter att du följt någon av recepten så är proceduren som vanligt med omtappningar o.s.v. Sockertillsatserna kan tillsättas när man märker att det börjar bli dålig aktivitet i jäsröret.
skogsguru
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: sön okt 09, 2011 20:50
Utrustning: vinhink
Ort: Norrköping

Re: Russin!

Inlägg av skogsguru »

Tjena!

Jag har precis satt ett russinvin, ska bli intressant! Ska bli ett starkvin om jästen orkar förstås!

De förvällda russinen (5 min i kokvatten) silade jag av och körde i en hushållsassistent, kniven. Det gick alla tiders!

Körde i lite finskivade citroner och en dryg liter konc druvjuice.

Ev har jag i mixade dadlar senare..

Rätt mycket socker och vinjäst EC-1118, citronsyra och vinsyra, jästnärsalt. En tablett B-vitamin ska tillsättas. Dadlar och fikon innehåller mkt mineraler och spårämnen, körs i sen.

Till moderator: ska inte denna tråd ligga under "Vin på bär och frukt".
skogsguru
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: sön okt 09, 2011 20:50
Utrustning: vinhink
Ort: Norrköping

Re: Russin!

Inlägg av skogsguru »

Efter ett par dagar har jag silat av russinen och citronskalen. Det smakade gott, citrus och russin. Jag skippar dadlarna, går inte hop med citrus enl min smak.

Jag har däremot bryggt en stor kanna starkt grönte plus 1 kg socker. Det tror jag passar bra, ger lite strävhet mm.

Jästnärsalt och b-vitamin igen samt en tsk citronsyra. Det satte fart på jäsningen direkt.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster