Hejsan,
Har 28l äppelvin som verkar ha problem att komma igång igen.
Hade från början ca 40kg äpplen i två olika kärl, nedklyftade, pudrade med pectolase och jäst som har jäst bra varförsig enligt bozometoden.
Har tillsatt socker vid ett tillfälle vardera per kärl och det har tuffat på bra.
Är mitt uppe i en flytt nu och hade tänkt ta hand om detta för ett par veckor sedan, men har haft andra prioriteringar.
Jäsningen har varit avstannad ca en månad (öx -2)
Skiljde av fruktmassan i förrgår och slog ihop vätskorna i ett kärl.
Svårt att bedöma alkoholhalten iom att man av naturliga skäl inte kan mäta öxvärde från start, men smakmässigt uppskattar jag det till runt 8-10% och vinet hade ett öxvärde på ca -2.
Det verkar ha svårt att komma igång nu, iom att jag inte kan ta reda på exakt alkoholhalt vågade jag inte slå i för mycket socker. Men jag känner ju att den inte är i närheten av 13-14 som jag vill ha det.
Men jag blandade i 2kg socker och detta gav mig ett öx på ca 20.
Men jäsningen verkar inte vara pepp på att sätta igång igen.
Ska ge det nån dag till men om den inte vaknar till liv vill jag ha tips på en bra jäst som kan dra igång avstannade jäsningar som fått upp lite alkoholhalt.
Har sett olika "killer yeast" men vet inte vilken jag ska välja.
Tacksam för tips =)
Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Tips på jäst för att starta avstannad jästning
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
- S Tout
- Bryggare
- Inlägg: 146
- Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
- Utrustning: Grainfather
- Ort: Västerbergslagen
Re: Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Jag brukar köra med Lalvin1118, men jag maxar alltid ut vinet och jäser det läääääänge (minst ett år) innan jag anser det färdigjäst.
D ä gott mä ööl Börje!
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Jag startade om en avstannad must med hjälp av en turbojäst. Den tål iallafall 20% alkohol.
Re: Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Den har jag sett hos maltmagnus ja. Eller ja, shop.humle har den också. Ska köpa hem en sådan, så lär jag sätta en förkultur med så den får en bra start. Rätt så mycket syra i vinet nu med så.S Tout skrev:Jag brukar köra med Lalvin1118, men jag maxar alltid ut vinet och jäser det läääääänge (minst ett år) innan jag anser det färdigjäst.
Tackar
Ofan, ja det lär ju garanterat funka men hur påverkades smaken?ranald skrev:Jag startade om en avstannad must med hjälp av en turbojäst. Den tål iallafall 20% alkohol.
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Hur smaken blir vet jag nog om något år... det är ett nyponvin som jag räknade fel på, så det blev alldeles för mycket socker. Även om det jäser ut helt till 20% kommer det att vara halvsött. Jag tror det kommer att göra sig bra till en bit kraftig blåmögelost i slutändan.
- S Tout
- Bryggare
- Inlägg: 146
- Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
- Utrustning: Grainfather
- Ort: Västerbergslagen
Re: Tips på jäst för att starta avstannad jästning
Det mest extrema utjäsnings exemplet med 1118 kom upp i hela 22% men det har bara hänt en gång normalt brukar det landa mellan 16 och 20 % om man har lite tålamod och ger lite jästnäring emellanåt.
D ä gott mä ööl Börje!
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster