Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Sött kolsyrat vin utan sediment?

Utrustning och teknik.
jospress
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: tis mar 18, 2014 0:47

Sött kolsyrat vin utan sediment?

Inlägg av jospress »

Hej alla!

Jag skulle vilja göra mousserande vin. Jag vill däremot inte ha allt för mycket (allra helst inget alls) sediment i flaskorna. Jag vill inte heller att allt socker ska vara utjäst, jag föredrar mitt vin med sötma.

Är detta över huvud taget möjligt med enkel utrustning?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Sött kolsyrat vin utan sediment?

Inlägg av latmasken »

Nja.

Det finns ju två sätt att få kolsyra: Kolsyrejäsning eller tvångskarbonering.

Kolsyrejäsning ger alltid lite bottensats (man kan ju dock köra champagnemetoden och få bort det mesta).

Men kolsyrejäser man kan man aldrig få sött vin med socker. Däremot kan man eventuellt söta med nåt icke jäsbart (laktos, stevia etc).

Att jässtoppa vid rätt sötma och sen tvångskarbonera är ju betydligt enklare, men kräver i princip fatanläggning.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster