Har en damejeanne som jag förvarar vin i för tillfället, dock så är andelen luft mer än vin i damejeanne, skulle tro att det är runt 5 liter vin i damejeannen just nu som rymmer 30 liter totalt.
Hur pass skadligt är det att förvara vinet på detta vis? Vinet är ganska sött om det är av betydelse.
Så här ser det ut: http://i59.tinypic.com/ej785y.jpg
Hur skadligt är det att förvara vinet tillsammans med luft?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Hur skadligt är det att förvara vinet tillsammans med lu
Om vinet har jäst i den damejannen och du inte har tappat om vinet, så ligger där ett täcke av koldioxid över vinet, som är tyngre än luftens syre och detta skyddar då vinet.
Om du har tappat om vinet till denna damejanne och förslutit denna, så består volymen av luft som har ca 20 % syre i sig. Detta kommer att lösa sig i vinet och oxidera detta, tills dess att syret är slut i volymen eller att inget oxidativt ämne kvarstår. Kort sagt, risken är då att du får ett vin som smakar blöt papp.
Enklaste sättet jag rekommenderar om så är fallet är att fylla utrymmet med koldioxid. Gå till systembolaget eller ICA och köp "vinbevaringsgas" eller vad de nu kan kalla det för dumt. Detta är koldioxid. Av med jäslåset/korken, spraya på som fan i ca 1 minut för den storleken av damejanne, sätt dit korken igen och sen är det lugnt. Alternativet är om du hittar koldioxidgas från annan källa att fylla ovan vinet med.
Annars kyler du genast ned vinet så lågt det går, och tappar om till ett annat glaskärl som vinet nästan fyller till topp. Det bör vara max 1 l luft kvar ovan vinet. I en damejanne ska det alltså helst nå upp i halsen. Denna ska förstås vara desinficerad och så sätter du vattenlås på denna med.
En liten oxidation är sällan dåligt, men det räcker med den lilla volymen som står ovanför vinet i damejannelösningen jag nyligen nämnde. I fallet du visar är risken stor att du får ett karaktärslöst, platt vin, med risk för pappsmak eller blöt hund.
Om du har tappat om vinet till denna damejanne och förslutit denna, så består volymen av luft som har ca 20 % syre i sig. Detta kommer att lösa sig i vinet och oxidera detta, tills dess att syret är slut i volymen eller att inget oxidativt ämne kvarstår. Kort sagt, risken är då att du får ett vin som smakar blöt papp.
Enklaste sättet jag rekommenderar om så är fallet är att fylla utrymmet med koldioxid. Gå till systembolaget eller ICA och köp "vinbevaringsgas" eller vad de nu kan kalla det för dumt. Detta är koldioxid. Av med jäslåset/korken, spraya på som fan i ca 1 minut för den storleken av damejanne, sätt dit korken igen och sen är det lugnt. Alternativet är om du hittar koldioxidgas från annan källa att fylla ovan vinet med.
Annars kyler du genast ned vinet så lågt det går, och tappar om till ett annat glaskärl som vinet nästan fyller till topp. Det bör vara max 1 l luft kvar ovan vinet. I en damejanne ska det alltså helst nå upp i halsen. Denna ska förstås vara desinficerad och så sätter du vattenlås på denna med.
En liten oxidation är sällan dåligt, men det räcker med den lilla volymen som står ovanför vinet i damejannelösningen jag nyligen nämnde. I fallet du visar är risken stor att du får ett karaktärslöst, platt vin, med risk för pappsmak eller blöt hund.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Hur skadligt är det att förvara vinet tillsammans med lu
Är det bara 5 liter vin skulle jag nog tappa om på plastdunk istället för att krångla med att CO2-fylla damejeannen. Eller varför inte flasktappa på en gång?
Det oxiderar ju inte över en natt, men det är ju oxideringen som gör att ett öppnat vin inte smakar bra efter några dagar.
Det oxiderar ju inte över en natt, men det är ju oxideringen som gör att ett öppnat vin inte smakar bra efter några dagar.
Re: Hur skadligt är det att förvara vinet tillsammans med lu
Sodastream borde funka också!
Re: Hur skadligt är det att förvara vinet tillsammans med lu
Tror ni jag kan ha vinet så här i två veckor innan det blir dåligt?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster