Hej, håller nu på att klarna mitt vin, men har lite frågor innan jag börjar. Jag tappade om mitt vin från den originella jäshinken till en annan, för att bli av med jästsörjan i botten. Enligt instruktionerna stod det att man ska skaka om jäshinken tills att det slutar pysa, för att bli av med all kolsyra och om inte all kolsyra avlägsnat sig från jäshinken så kommer inte klarningen att fungera.
Jag har nu stått och rört runt i vinet hela dagen, men det pyser alltid när man precis rört klart. Tror ni att det är lugnt att hälla ned klarningsmedlet? Jag har förresten redan haft i jäststopp.
Mvh
Frågor om klarning.
Re: Frågor om klarning.
Kolsyran kommer att försvinna från vinet med tiden. Sen ska du inte röra om, eftersom om du rör om måste du ha locket öppet. Finessen med att skaka är att kolsyran blir koldioxid som trycker ut syret ur kärlet och blir ett skyddande "lock" över vinet.
Re: Frågor om klarning.
Så det är alltså inte världens undergång (eller i detta fall vinets undergång) om det finns kolsyra kvar i jäshinken?latmasken skrev:Kolsyran kommer att försvinna från vinet med tiden. Sen ska du inte röra om, eftersom om du rör om måste du ha locket öppet. Finessen med att skaka är att kolsyran blir koldioxid som trycker ut syret ur kärlet och blir ett skyddande "lock" över vinet.
Re: Frågor om klarning.
Nej, så länge du har ett jäsrör på hinken så kommer kolsyran att försvinna. Visst, det tar lite längre tid för det att klarna på grund av bubblorna som stiger, men den absolut viktigaste ingrediensen vid vintillverkning är tålamod.
Re: Frågor om klarning.
svarare bra för vinet oim det håller lite kolsyra, risken för infektion och oxidation minskar markant
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster