Jag är nyregistrerad och detta blir mitt första inlägg!
Jag har precis gett mig på min första sats med äppelvin och upptäckte att jag nog överskattat mängden vatten i receptet då det började läcka vatten ur jäsröret och locket var nära att hoppa av. Jag öppnade därför locket och tömde ett par liter av brygden. Vinet var precis i början av processen och hade endast stått och jäst i ett par timmar så jag undrar om detta kommer att påverka vinet på något sätt? Tacksam för svar!
För mycket vatten i jäsdunken!
Re: För mycket vatten i jäsdunken!
Det är vanligt att det jäser kraftigt i början med många jästsorter (speciellt torrjäster har det verkat vara för mig). Då kan det komma ut en del vin genom vattenlåset (har hänt för mig en gång när jag jäste ett rabarbervin på damejeanne).
För att se till att detta inte händer så skall man lämna lite luftutrymme ovanför vinet i jäskärlet, detta kommer att fyllas med ett kolsyrelager under jäsningen.
Ditt vin borde inte påverkas nämnvärt när du hällt ut en del av brygden. Om du har äpplena kvar kan du få ett fylligare vin än enligt receptet eftersom vätskan togs bort så pass tidigt. Om du däremot har satt must att jäsas så påverkas inte vinet på något annat sätt än att du får mindre mängd.
För att se till att detta inte händer så skall man lämna lite luftutrymme ovanför vinet i jäskärlet, detta kommer att fyllas med ett kolsyrelager under jäsningen.
Ditt vin borde inte påverkas nämnvärt när du hällt ut en del av brygden. Om du har äpplena kvar kan du få ett fylligare vin än enligt receptet eftersom vätskan togs bort så pass tidigt. Om du däremot har satt must att jäsas så påverkas inte vinet på något annat sätt än att du får mindre mängd.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster