Hej
Total noob här.
Kan man ta reda på hur starkt mitt plommonvin är utan ett uppmätt startvärde (innan jäsning)?
Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?
Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?
Är det utjäst så funkar en så kallad vinometer hyfsat, men bara hyfsat.
Men det funkar bara med vin där allt socker är utjäst.
Observera att man får mer rättvisande om man späder vinet med lika mycket vatten och sen dubblar det uppmätta värdet istället för att mäta på rent vin.
Men det funkar bara med vin där allt socker är utjäst.
Observera att man får mer rättvisande om man späder vinet med lika mycket vatten och sen dubblar det uppmätta värdet istället för att mäta på rent vin.
Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?
Tack för svar! Har införskaffat en vinometer och kommer att göra som du föreslår; halverar koncentrationen och dubblar uppmätt värde!latmasken skrev:Är det utjäst så funkar en så kallad vinometer hyfsat, men bara hyfsat.
Men det funkar bara med vin där allt socker är utjäst.
Observera att man får mer rättvisande om man späder vinet med lika mycket vatten och sen dubblar det uppmätta värdet istället för att mäta på rent vin.
Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?
Sedan kan man också räkna ut ett ungefärligt värde baserat på hur mycket socker som funnits. Man brukar säga att 17g socker ger 1% i 1l vin. Ta alltså reda på hur mycket socker plommonen har (dansukker t.ex. har bra tabeller för sockervärde) och addera det till det socker du själv tillsatt.
Alkoholmängd = Tillsatt socker i gram / (17*Mängd vin i liter).
Denna metod förutsätter också att allt socker är utjäst (ingen restsötma).
Alkoholmängd = Tillsatt socker i gram / (17*Mängd vin i liter).
Denna metod förutsätter också att allt socker är utjäst (ingen restsötma).
Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?
Aha! Ska testa denna metod också! Tack!renkku skrev:Sedan kan man också räkna ut ett ungefärligt värde baserat på hur mycket socker som funnits. Man brukar säga att 17g socker ger 1% i 1l vin. Ta alltså reda på hur mycket socker plommonen har (dansukker t.ex. har bra tabeller för sockervärde) och addera det till det socker du själv tillsatt.
Alkoholmängd = Tillsatt socker i gram / (17*Mängd vin i liter).
Denna metod förutsätter också att allt socker är utjäst (ingen restsötma).
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster