Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Utrustning och teknik.
lionel08
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons aug 27, 2014 15:14

Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Inlägg av lionel08 »

Hej

Total noob här.

Kan man ta reda på hur starkt mitt plommonvin är utan ett uppmätt startvärde (innan jäsning)?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4507
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Inlägg av latmasken »

Är det utjäst så funkar en så kallad vinometer hyfsat, men bara hyfsat.

Men det funkar bara med vin där allt socker är utjäst.

Observera att man får mer rättvisande om man späder vinet med lika mycket vatten och sen dubblar det uppmätta värdet istället för att mäta på rent vin.
lionel08
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons aug 27, 2014 15:14

Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Inlägg av lionel08 »

latmasken skrev:Är det utjäst så funkar en så kallad vinometer hyfsat, men bara hyfsat.

Men det funkar bara med vin där allt socker är utjäst.

Observera att man får mer rättvisande om man späder vinet med lika mycket vatten och sen dubblar det uppmätta värdet istället för att mäta på rent vin.
Tack för svar! Har införskaffat en vinometer och kommer att göra som du föreslår; halverar koncentrationen och dubblar uppmätt värde!
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Inlägg av renkku »

Sedan kan man också räkna ut ett ungefärligt värde baserat på hur mycket socker som funnits. Man brukar säga att 17g socker ger 1% i 1l vin. Ta alltså reda på hur mycket socker plommonen har (dansukker t.ex. har bra tabeller för sockervärde) och addera det till det socker du själv tillsatt.

Alkoholmängd = Tillsatt socker i gram / (17*Mängd vin i liter).

Denna metod förutsätter också att allt socker är utjäst (ingen restsötma).
lionel08
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons aug 27, 2014 15:14

Re: Hur kan jag mäta alkoholstyrkan (vin) utan startvärde?

Inlägg av lionel08 »

renkku skrev:Sedan kan man också räkna ut ett ungefärligt värde baserat på hur mycket socker som funnits. Man brukar säga att 17g socker ger 1% i 1l vin. Ta alltså reda på hur mycket socker plommonen har (dansukker t.ex. har bra tabeller för sockervärde) och addera det till det socker du själv tillsatt.

Alkoholmängd = Tillsatt socker i gram / (17*Mängd vin i liter).

Denna metod förutsätter också att allt socker är utjäst (ingen restsötma).
Aha! Ska testa denna metod också! Tack!
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster