Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Moderna jäster

Utrustning och teknik.
Skogsmarcus
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: mån jul 28, 2014 11:10
Utrustning: Damejeanne

Moderna jäster

Inlägg av Skogsmarcus »

Hej jag har en fråga angående dagens jäst. De recept på vin jag har och tänker använda mig av är från Edelmans ga böcker. Där anges jästiden och denna är bra mycke längre och startar bra mycke senare än vid min bryggning. Frågan är om dagens jäster har utvecklats så att jäsningen kommer igång snabbare och håller på under en kortare tid än förr? Och i så fall om vinet är klart tidigare än vad som står angivet i ga recept. Tack för svar
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Moderna jäster

Inlägg av latmasken »

Edelman körde väl med flytande jäst, dagens torrjäster har mycket fler jästceller i sig så därför kommer jäsningen igång snabbare.

Med flytande jäst brukar det rekommenderas att man gör en förkultur för att jäsningen ska komma igång snabbt, men det brukar inte behövas med torrjäst.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster