Japp 10 l rabarbervin på G som första satsen i mitt liv.
Men lite fråga har bara 30 liters jäskärl är det en nackdel att det är så stort?
10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
Re: 10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
Jag svarade på den frågan igår men jag ska utveckla för dig:
Jäst bildar kolsyra/co2 vid fermentering av sockerarter. Koldioxid är tyngre än luft och bildar ett "gaslock" ovanpå vinet.
Jäst bildar kolsyra/co2 vid fermentering av sockerarter. Koldioxid är tyngre än luft och bildar ett "gaslock" ovanpå vinet.
Re: 10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
Tack det var en bra förklaring folk har sagt till mig att fylla så mycket som möjligt i mina kärl då processen inte blir optimal annars.
Re: 10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
De har inte haft fel.
Det går att jäsa i 30l kärl.
Men det är bra att minimera risken att syre kommer in. Dvs mindre yta = mindre yta behöver kolsyran lägga sig på och då lättare tränger undan syret.
Det går att jäsa i 30l kärl.
Men det är bra att minimera risken att syre kommer in. Dvs mindre yta = mindre yta behöver kolsyran lägga sig på och då lättare tränger undan syret.
Learning by doing is the shit
Re: 10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
Men jag vågar nog lova att dom 15l täcks av co2 under första dygnet av fermentering så det är en ickefråga
Re: 10 l vin i 30 l kärl är det optimalt??
Det lär det absolut göra, har inte haft några som helst problem att jäsa i 30L kärl med mindre satser.
Learning by doing is the shit
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster