Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Min första Ekens Röda Château sats

Utrustning och teknik.
Brack
Bryggare
Inlägg: 102
Blev medlem: ons okt 16, 2013 17:07

Min första Ekens Röda Château sats

Inlägg av Brack »

Tisdagen den 27 maj så satte jag min första vinsats någonsin.
Det blev en Ekens Château Rött 7-dagars vin, (20L).
Koncentratet luktade gudomlig i den lilla en liters dunken och jag gjorde
precis som det stod på förpackningen om hur man skulle göra (förutom sockret då).
Jag hällde i 6kg socker och mätte då till 120 oechsle grader.
Nu idag (2a juni) så mätte jag till 50 oechsle grader.
120 - 50 = 70 / 7.5 = 9,3%~ på 6 dagar.
Enligt paketet så ska man tillsätta 3,5 eller 4kg socker, jag hade alltså 2kg mera för jag ville ha lite starkare vin.

Uppdaterar mera när jag kommit längre i mitt projekt.
Köpt 12x flaskor som ska lagras och kommer att med några månaders mellanrum smaka av dem och skriva hur dem smakar då.
Men det är ett tag fram över!
----

Mätte oechlsegrader igen den 4e juni och mätte då upp till 40 grader.
Tog ett smakprov och det var väldigt fruktigt och sött men helt klart en okej smak redan nu.
Men jag vill ha det lite starkare och strävare.

Mätte sedan igen den 7e och mätte 25 oechsle grader.
Så om ca en vecka har nog vinet jäst klart och då blir det dags för omtappning och sedan klarning.


Men skriver mera när jag kommit dit!
Brack
Bryggare
Inlägg: 102
Blev medlem: ons okt 16, 2013 17:07

Re: Min första Ekens Röda Château sats

Inlägg av Brack »

Idag den 16 Juni så tillsatte jag Jässtopp då den legat på 21 oechslegrader
de tre senaste mätningarna.
Blev inte så mycket starkare som jag tänkt utan blir ett sötare vin istället.
120-21=99/7.5=13.2%.

Tänkte vänta en stund innan jag har i klarningspåse nummer ett sedan vänta
några timmar ca 3 timmar då jag inte har så många fler timmar på mig innan
jag åker iväg och är borta i en vecka.

Uppdaterar er mera när jag fått mera resultat!
Brack
Bryggare
Inlägg: 102
Blev medlem: ons okt 16, 2013 17:07

Re: Min första Ekens Röda Château sats

Inlägg av Brack »

Den 23de Juni så fick jag tid över och började tappa allt på flaskor, 12st hade jag köpt på pgw (Mosel varianten), sedan så blev det 5st gamla vanliga flaskor av Bordeaux modellen och sedan fyllde jag en 10 liters dunk med det sista som jag inte hade flaskor till. Nu är 10 liters dunken om tappat till 2st 2L flaskor ist så man enklare kan dricka det.
Dem 12 förstnämnda är för lagring och de andra fem tänkte förbrukas efter de 4literna är slut :p

Ikväll så får vännerna smaka på den lite lätt söta röda Ekens Château med inslag av röda äpplen (eftersom det var druvor och äpple i musten/juice koncentratet).

Återkommer när de andra flaskorna provsmakas!
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster